Szavazókat gyűjteni

2021. március 4. 7:52

Tömpe István
Népszava
Nem elég papíron szövetkezni, úgy is kell látszani.

„A politikai szervezetek túlélése az időben való tanulás képességétől és kivitelezésétől függ. A Fidesz kivételével a magyar pártok többsége erre képtelen volt. Eltűntek a rendszerváltók, az őket váltó pártok közepesek vagy törpék lettek. Vannak újrakezdők, ilyen a DK, új versenyzők, mint a Momentum, legújabban a konzervatívok.

E pártok önmaguk szerény mérete és parcialitása (elutasítottsági foka) miatt súlyos kihívással néznek szembe, vagyis triviális, hogy a NER-t leváltani csak közösen lehet. Közös program és verseny, de nem gyilkos küzdelem révén. Nehezíti a dolgukat, hogy a magyar politikusképzőkben a kooperáció nevű tantárgyat nem tanulták, márpedig erre itt most (szavakra, mechanizmusokra) igen nagy szükség van.

Az sem könnyíti meg az ellenzéki szavazó életét, mikor látja, hogy az ő oldalán sem ritka a narcisztikus politikai vezető, aki nyilvánosan ájuldozik elvei nagyszerűségétől. Az önmagukban csekély érdeklődésre számot tartó, elég unalmas mantrák ismétlésével nem lehet győzni. Tanuljunk hát új szavakat, használjuk az »én« helyett néha a »mi« fordulatot. Énpárt és miszövetség. Nem elég papíron szövetkezni, úgy is kell látszani. Mielőtt megfogalmaznék egy javaslatot, amely talán enyhíti az összefogók közötti feszültséget, pár szó következzék a politika egyik sztrádájáról, a damaszkuszi útról. Barátaim a közösségi médiában gyakorta és szívesen rántják le a leplet az indulókról, mit tettek a múltban. Mindegyikükre legalább száz halálra sértett, elbocsátott értelmiségi jut, és csak abban lehet bízni, hogy az idő haladtával a megértés és megbocsátás képessége viszonylag egyenletesen terjed.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék megújult választási programjának címe: Robbantsunk füstgránátot

"Barátaim a közösségi médiában gyakorta és szívesen rántják le a leplet az indulókról, mit tettek a múltban. Mindegyikükre legalább száz halálra sértett, elbocsátott értelmiségi jut, és csak abban lehet bízni, hogy az idő haladtával a megértés és megbocsátás képessége viszonylag egyenletesen terjed."

Igen, ti a szavazók feledékenységében bízhattok egyedül, az emberi minőségetek ugyanis középhaladó fokon megrekedt, ez pedig nem teszi lehetővé új szavazók szerzését.

(Apró)Dobrev(Gyurcsányné) miniszterelnök, Fekete-Győr miniszterelnök-helyettes, Jakab miniszterelnök-helyettes, Márki-Zay miniszterelnök-helyettes - valóban, ez így sokkal vonzóbb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában