Harmadszor is felrobbant Elon Musk kísérleti űrhajója

2021. március 4. 7:06
Elon Musk vállalata élőben közvetítette a YouTube videomegosztón a harmadszor is kudarcba fulladt kísérletet.

A marsi utazásra tervezett hatalmas űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, lent, közvetlenül a hajtőműveknél. Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már néhány perce állt az indítóálláson, amikor hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot. Az űrhajó ezután földbe becsapódott és megsemmisült. A robbanás következtében lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit. Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő a földet érés pillanatában robbant fel. Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezte az ötven méter magas, kilenc méter széles, három hajtóműves űrhajót, amely száz embert szállíthat a bolygóra. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mármint a kísérleti űrhajói felrobbannak, a nem kísérletiekkel tud az USA ismét orosz segítség nélkül embereket és ellátmányt vinni az űrállomáshoz - olcsóbban bármelyik más megoldásnál. És minden más űrhajózásban érdekelt ország illetve cég jelenleg az ő megoldásait másolja.
Szeretném, ha minden hazug és csaló ilyen lenne.

Láttam a linket fentebb, az egyikbe bele is néztem. Tudom, hogy Musk eléggé megosztó személyiség, egy elég széles réteg messiásként követi, egy másik pedig ugyanennyire utálja. Azt meg kell adni, hogy zseniális mérnök és üzletember is, így sok olyat tett, amiért lehet rajongani, és sok olyat is, amire össze lehet húzni a szemöldököt, de azért szerintem az egyoldalú megítélés itt is káros - mindkét végleté.

Minél elrugaszkodottabb egy új ötlet, annál több kudarccal fog járni a kísérleti fázis. A nagyja természetesen soha nem fog megvalósulni, viszont a többi eredménye körülvesz minket, és szerintem nem igazán akarnánk róluk lemondani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés