A sajtószabadság nem hit kérdése

2021. március 4. 15:52

Dobrev Klára
Népszava
Magyarországon a népszerű és független rádió, a Klubrádió egy érthetetlen szabály miatt volt kénytelen beszüntetni a sugárzását.

„Mindannyian megdöbbentünk, amikor az elmúlt hetekben Lengyelországban üres tévéképernyőket és üres újságcímlapokat láttunk, amelyekkel az újságírók a kormány terve ellen tiltakoztak, hogy új adókat vessen ki a független médiumokra.

Harminc év elteltével a médiaszabadságot és a médiapluralizmust több európai országban is támadják, az illiberális kormányok nemcsak a független újságírást, hanem az ellenzéket, a nyílt vitát és a társadalmat is elfojtják. Ennek úttörője és minta-autokratája Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki átvette a teljes közmédia irányítását, és a privát kézben lévő médiát átjátszotta a barátainak és üzleti kapcsolatainak. Ennek eredményeként a Magyarország bizonyos részein lakók már nem férnek hozzá a független tájékoztatáshoz.

Orbán veszélyes példává vált.

Miután a magyar közmédiát propagandaeszközzé alakította át, a lengyel kormány most a független médiumokat támadja egy új adóval, amely még a magyarországit is túlszárnyalja. A lengyel állami tulajdonban lévő PKN Orlen energiacsoport decemberben bejelentette, hogy a lengyel regionális és helyi újságok többségi részvényese lett.

Mi, európaiak hiszünk a szabadságban.

De a szólásszabadság, a gondolatszabadság és a sajtószabadság nem csupán hit kérdése. Ezeket a szabadságjogokat az EU-t létrehozó szerződések rögzítik. Az elmúlt évtizedben az EU csak vonakodva reagált a sajtószabadság elleni rendszeres támadásokra. Most itt az ideje, hogy ennek véget vessünk. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy legyen újra a Szerződések őre, és minden rendelkezésre álló eszközt használjon fel a független újságírás és a média pluralizmusának támogatására! Legyen szó versenyjogi, belső piaci szabályokról vagy a jogállamiság védelmét és megerősítését szolgáló mechanizmusokról, több forrás folyósításáról a helyi vagy oknyomozó újságírás támogatására – minden eszközt be kell vetnünk!

Ezt a háborút meg kell nyernünk! A média és a művészi szabadságért folytatott küzdelemnek elsőbbséget kell élveznie az Európai Parlamentben, amely az egyetlen, a polgárok által választott uniós intézmény. A média és művészi szabadság támadás alatt áll – Európának cselekednie kell!

Dobrev Klára, az Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció képviselője és az Európai Parlament alelnöke

Petra Kammerevert, az S&D frakció szóvivője az EP oktatási és kulturális bizottságában

Domènec Ruiz Devesa, az S&D frakció tagja

Elena Yoncheva, az S&D frakció tagja”   

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érthetetlen szabály, hogy a törvényeket be kell tartani....

Budapesten kívül mindenhol.

Azt nem kifogásoltátok még, hogy nyilas rádió 75 év óta nem üzemelhet viszont kommunista rádiók dögivel?


Bolgár úr egyedül pályázta meg a frekvenciát, nyilván meg is kapja. Csak az automatikus hosszabbításból esett ki a saját hibájából.
Normális vagy Dobrev, vagy mára ezt a hülyeséget találtad ki és hinted az idióta eu képviselő társaid között?
Európai magyar helyett európai senkiházi vagy.

"Magyarországon a népszerű és független rádió, a Klubrádió"
Eddig olvastam.

"Népszerű és független".... :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés