Navracsics: A Néppártból is távoznia kell a Fidesznek frakcióváltás előtt

2021. március 3. 14:06
A volt uniós biztos szerint a Fidesz kilépése után az összes bizottsági pozíciót újra kell számolni.

Az Index szerint miután Manfred Weber felolvasta Orbán Viktor az EPP frakciójának elhagyását bejelentő levelét, új fejezet kezdődött a Fidesz számára Brüsszelben. Navracsics Tibor volt európai uniós biztos a portálnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz jelenleg is az Európai Néppárt (felfüggesztett) tagja, így képviselői az Európai Parlament más frakciójához nem csatlakozhatnak anélkül, hogy előbb az EPP-t is el ne hagynák. A bejelentett szakítás azonban nem jelenti azt, hogy a távozó 12 fideszes képviselő automatikusan a függetlenek közé ül, írják.

Közölték: Navracsics Tibor szerint elképzelhető az a frakciószövetségi konstrukció is, mely 1999 és 2009 között állt fenn a néppárti frakció és a brit konzervatív képviselők ED-frakciója között, erre maga Orbán Viktor tett nemrég indítványt. A Néppártnak ez azért lenne előnyös, mert a 12 fideszes szavazat nem veszne el, a Fidesznek pedig azért, mert nem veszítené el azonnal, hanem újratárgyalhatná a parlamenti pozícióit. Navracsics emlékeztetett: jelenleg Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke, ha azonban nem jönne létre a frakciószövetség, azzal a Fidesz elveszíti az összes bizottsági helyét, az összes érdemi munkát lehetővé tevő eszközét.

A politikus szerint a néppárti frakció vezetésének nincs ellenére a kialakult helyzet, megszabadult egy problémacsomagtól. Úgy véli, a hosszabb távú politikai hasznot akkor lehet majd megállapítani, ha látjuk, hogy a részt vevő felek milyen irányba mozdulnak. Annyi biztos, hogy a távozás következtében az összes elnöki, alelnöki pozíciót újra kell számolni. A pozíciók újraszámolásakor a frakciók nagyságát veszik figyelembe, tette hozzá Navracsis, ami azt jeenti, hogy amennyiben például a Fidesz a csupán ötödik legnagyobb, Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjához (ECR) csatlakozna, méretéből adódóan a jelenleginél lényegesen kevesebb pozícióval számolhatna.

Fotó: MTI

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És neked ez a legnagyobb problémád, Tibor, a pozíciók?
Ez szomorú, de az ott töltött időd nem múlt el nyomtalanul.
Beoltottak, talán észre sem vetted, vagy esetlág tudták, mit csináltál tavaly nyáron, ezért tűnt el az egykori Navracsics Tibor?

Nyugtával dicsérd a napot. Orbán számtalan csatát elveszt, de a végén az ő szobájában írnak alá...

aZ csak amolyan szójáték, blöff:
"Tudom ám, mit tettél tavaly nyáron...+
Aztán ha valaki netán elvörösödik, akkor a válasz: csak vicc volt...

nagyon fontos 2022, mert elkepzelheto hogy az uniobol is ki kell majd lepni hogy Magyarorszag fuggetlenseget megorizzuk.
marpedig ha az ellenzek gyoz akkor gondolkodas es mukkanas nelkul beterelnek az akolba es rankzarjak

Te hülye vagy! Nem érted, amiről írsz. Ha egy multi pénzt kap a kormánytól, akkor cserébe munkahelyeket teremt és beszálllítói lehetőséget. Nem azért osztja nekik a pénzt, mert szereti őket, hanem azért, mert belőle középosztály terem.

Ellentétben a segélyezéssel, ami csak pusztítást jelent, lecsúszást a középosztályból és politikai függőséget.
Nagy különbség.

Végül is ezt mondta Gulyás Gergely is a kormányinfon.

"Egyelőre a pártnak még tagja a Fidesz, de a frakcióból kilépett, és „nyilván ez a jövőre nézve is iránymutatást jelent."

Egyelőre!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés