Karikó Katalin: Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani

2021. március 3. 15:38
A világhírű magyar biokémikus az Európai Parlament nőnapi szemináriumán gyermekkoráról, a női kutatók helyzetéről, a vakcináról és a variánsokról beszélt.

Nem csak Karikó Katalin jelentkezett be, hanem az új típusú koronavírust először izoláló Maria Rosaria Capobianchi, olasz kutató is. A magyar biokémikus sokat mesélt magyarországi gyermekkoráról, annak egyszerű körülményeiről. Egy egyszobás házban nőtt fel, tíz éves koráig nem volt sem folyóvíz, sem televízió, de szerinte nem ez volt a lényeg, hanem hogy nagyon boldogok voltak.

Sokat támadott kijelentését, miszerint ha Magyarországon marad, „panaszkodó, középszerű kutató” lett volna most azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államokba költözés az egész személyiségét átszabta. „Amikor elmész egy országból, pénz és ismeretségek nélkül, akkor teljesen más ember leszel, olyan, mint amikor bedobnak a mélyvízbe, és meg kell tanulnod úszni. Ez változtatta meg teljesen a személyiségemet, nem Magyarországgal volt baj” – mondta.

Nők szerepéről a szakmában

Válaszából kiderült, hogy ugyan eleinte valóban nehézségeket jelentett számára minden szerepet betölteni, legyen az az anyaság vagy a házasság, a férje nagyon támogató volt és ez rengeteget segítette. A családon túl a német BioNTech cégnél – melynek alelnöke – elmondása szerint több nő dolgozik, mint férfi, de Amerikában férfiaktól és nőktől egyaránt kapott előítéletes megjegyzéseket. Kiderült továbbá, hogy szerinte a női kutatók bizonyos értelemben előnyben is lehetnek, mivel képesek máshogy gondolkozni, és jobban meg tudják osztani a figyelmüket.

Vakcináról és variánsokról

A kutató utalt rá, hogy nem jós, ezért nem tudja pontosan megmondani, hogy mennyi időre biztosítanak védelmet a Pfizer-BioNTech oltóanyagai, várni kell, hogy ez kiderüljön.

„Akik megfertőződnek Coviddal, azok hat hónappal később újra elkaphatják a vírust, de az oltás ennél jobb védelmet adhat”

– jelentette ki. Optimistán reagált a variánsok kapcsán feltett kérdésekre, hisz „a variánsokat vártuk, nincs ebben semmi meglepő”, de az oltások kapcsán versenyfutásról beszélünk. A teljes beszélgetés magyar tolmáccsal is elérhető:

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés