Háborús bűnök után kutat Hága Ciszjordániában

2021. március 3. 17:42
Hivatalos vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében – jelentette be szerdán Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni. A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette: a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.    

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság üdvözölte a fejleményeket.

„Ez egy régen várt lépés, amely a palesztinoknak az igazságosság iránti fáradhatatlan erőfeszítéseit szolgálja. Ezek elengedhetetlen pillérei annak a békének, amelyet a palesztin nép óhajt és megérdemel” – áll a palesztin külügyminisztérium nyilatkozatában.    

A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet szintén örömét fejezte ki a döntés kapcsán

egyben pedig védelmébe vette a saját cselekményeit.    

„Üdvözöljük az ICC döntését, hogy kivizsgálja az izraeli megszállás alatt elkövetett háborús bűncselekményeket népünk ellen” – jelentette ki Hazem Kászem, a Hamász szóvivője. Mint mondta, ez előrelépés a palesztin áldozatoknak juttatott igazságszolgáltatás ösvényén. „Az ellenállásunk törvényes és a népünk védelmét szolgálja. Minden nemzetközi szabály engedélyezi a legitim ellenállást” – hangoztatta Kászem, akinek a szervezetét Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.    

Az ICC főügyésze 2019-ben úgy fogalmazott, hogy „indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”.

A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.    

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében. A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés