Dear Moon 2023: nyolc művésszel kerüli meg a Holdat a japán milliárdos

2021. március 3. 15:19
Önmagukat művésznek érző nyolc útitársat keres maga mellé Mezava Juszaku japán milliárdos, aki a SpaceX magán űripari vállalkozás űrhajóján tervezi megkerülni a Holdat 2023-ban.

Eredeti terve az volt, hogy elismert művészeket hív meg vendégként az egyhetes űrutazásra. Új felhívásában – mint közölte – tágan értelmezi a művész fogalmát, vár mindenkit, aki valamilyen módon művésznek érzi magát.

„Az átformált projekt a világ több emberének ad lehetőséget arra, hogy csatlakozzon. Minden ember, aki valami kreatívat csinál, művésznek nevezhető” – mondta Mezava, a Zozo Inc. online divatáruház alapítója.

Fontos ugyanakkor, hogy a jelentkezők úgy érezzék, az űrutazás kreatív tevékenységük határait szélesítheti,

és végeredményben hozzájárul ahhoz, hogy „másoknak és a szélesebb társadalomnak segíthessenek”. A jelentkezők egy 10-12 fős csapat tagjai lesznek. A kiválasztási folyamat első szakasza március 14-ig tart, a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd egy interjún Mezavával.

A vállalkozó állja a SpaceX újgenerációs, újrahasználható rakétájával, a Starshippel történő utazás teljes költségét.

A Starship két legutóbbi prototípusa a tesztek során felrobbant, ami jól szemlélteti a Mezava és utastársai által vállalt kockázatokat.

„Elon Musk azt mondja, nincs semmi probléma, és én hiszek neki” – mondta Mezava.

A SpaceX novemberben négy asztronautát szállított fel a Nemzetközi Űrállomásra (IS) a Falcon 9-es rakétán. Mezava elmondta, egyelőre nincs kiképzés alatt, az várhatóan legfeljebb néhány hónapot vesz majd igénybe. Figyel ugyanakkor az alkoholfogyasztás mértékére, rendszeresen edz és hetente több órát foglalkozik a misszióval.

„Csak mentálisan készülök” – mondta. A milliárdos szerint az utazás csúcsélménye, hogy láthatják az egész Földet és a Hold távoli oldalát.

„A misszióval, amelyre a jelentkezéseket várjuk, messzebbre lehet jutni, mint amilyen messzire valaha ember jutott a Földről”

– emelte ki a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk. Az út, melynek során eljutnak a Holdig, megkerülik, majd visszatérnek, hat napig tart. Az utazás költségeiről nem árultak el információt, Mezava annyit mondott, hogy többe kerül, mint 110 millió dollár (33 milliárd forint), amennyiért egy Jean-Michel Basquiat festményt vásárolt.

Fotó: Yusaku Maezawa 前澤友作, Facebook

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés