Andrásfalvy Bertalant méltatja Schiffer András

2021. március 3. 17:43
„Elmondhatatlanul szégyellem magamat azért, hogy '90 őszén, első éves egyetemistaként boldogan gúnyoltam, tüntettem ellene a Szalay utcában” – írja Schiffer András az Antall-kormány miniszteréről, Andrásfalvy Bertalanról, akivel a Mandiner ma közölt nagyinterjút.

Posztot írt Schiffer András a Mandiner mai, Andrásfalvy Bertalannal, az Antall-kormány kultuszminiszterével készült interjúja kapcsán.

Az LMP egykori alapítója a következőket írta

„Andrásfalvy Bertalan a rendszerváltás utáni kormányok egyik legtisztább lelkű minisztere. A legenda szerint, hivatalban levő miniszterként, saját maga baktatott le a sarkon levő postahivatalba, hogy személyes leveleit feladja: nem akarta közpénzen, hivatalnokokkal intéztetni személyes ügyeit. Ilyen is volt.

Ma azt mondja a nagybirtokrendszerről: »Mert ez tönkreteszi a földet és a társadalmat. A falu kipusztul. Az a föld, amelyen azokat a növényfajtákat termesztik, amelyek a legtöbbet termik, ahol olcsón olyan vegyszerekkel dolgoznak, amely a méheket is kiirtja, egyoldalúvá teszi a mezőgazdaságot, csökken a termőmennyiség. Nem szabad a rövid távú profitért gazdálkodni, hosszú távra kell gondolkodni, ahogy a parasztok tették régen.«

Elmondhatatlanul szégyellem magamat azért, hogy '90 őszén, első éves egyetemistaként boldogan gúnyoltam, tüntettem ellene a Szalay utcában.”

(Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos késő. Mindenki életében vannak lehetőség ablakok, amelyek kihagyása végzetes. És ez a kollektívákra is ugyanez vonatkozik.

Remélem, a szfe-sek is elolvassák.

"s kiröhögtem az oktatómat..." J.A. Talán eltűnök hirtelen.

Ez egy adott életkorban elő-elő fordul, velem is megtörtént. Ma már
nem röhögném ki az oktatómat, hanem nagyon keményen
megmondanám neki, hogy mit gondolok a dolgairól. De akkor, fiatalon,
más ezeközök voltak a kezemben, mint most. Szóval nem olyan
egyszerű dolog ez, hogy szégyenlem-e magam érte vagy nem.

Ugyanakkor Andrásfalvy Bertalan NAGY_NAGY tiszteletet érdemel, és
érdemelt akkor is: 1990-ben. Egyszerűen a beszéd stílusán, és minden
gesztusán, megnyilvánulásán érezni lehetett azonnal, hogy egy
talpig úriemberről van szó, aki szolgálni nemcsak akar, hanem tud is.

Én pár éve már egyszer leírtam, hogy ha lenne normális baloldal Magyarországon, akkor jelenleg Schiffer mögé állna be. Sajnos nincs ilyen és ez abból is látszik, hogy Schiffer egyedül van. Konganak a szavai. Ez nem azt jelenti, hogy egyetértek vele, csak azt, ha mégis ő kerülne hatalomra, nem aggódnék a hazámért.

Amúgy csatlakozom. Sajnos az első diáktüntetésen én is ott voltam. Szerencsére már egy hónap múlva rájöttem, hogy tisztességtelenek votunk, átvertek minket, és írtam erről egy cikket. De bizonyos értelemben már késő volt.

Tudod koma nem sok olyan tőkefelhalmozás volt a történelemben, amelyet nem valamilyen politikai hatalom indított el vagy nem volt előtte-mögötte valamilyen disznóság. Ehhez képest a jelenlegi magyar tőkefelhalmozásnak nem is olyan véres a torka, mert kiemelkedő mértékű társadalmi-gazdasági prosperitással párhuzamosan ment végbe. Nem tönkrement életek, háborús szenvedések vagy lerabolt állam szegélyezik az útját, mint oly gyakran korábban, és magyar középosztály is épült közben. Ha ez a vagyon most külföldiek kezében lenne, ha a magyar földön osztrákok, németek, hollandok, franciák, dánok termelnének, a haszon külföldre kerülne és nem a hazai gazdaságot fűtené, a magyar a legolcsóbb európai bérmunkás lenne a saját földjén, a devizahitelekkel vagyonától megfosztott középosztály a komprádorok kivételével csak tengődne, a gazdag nyugat mint másodrendű népen rajtunk sajnálkozna, ahogy a történelemben annyiszor, és ellátna bennünket muszlim enklávékkal.

A gazdasági felzárkózáshoz hazai tőke és hazai tőkések kellenek, akárhogy is veritek magatokat a földhöz, mert nem ti vagytok azok. A legrosszabb hazai tőkés is jobb, mint a legjobb külföldi. Ti pedig csak komprádornak valók vagytok.

Még egy faszocskázás provokátorkám és ezen a néven is mehetsz a kocsmába.

Szánalmas vagy a pitiáner indulataiddal.

Nem vagy képes arra, hogy történetileg és összefüggéseiben lásd a hazád és a néped helyzetét. Nem tudsz érvelni értékrend alapján. Csupán hazudsz, csúsztatsz, az irigységedet és a butaságodat mutogatod. Te is tudod, hogy Orbán veje és a családja azelőtt is vagyonos vállalkozó volt. Azt is tudod, hogy a Rogán-sztori nem igaz. Nyilván azzal is tisztában vagy, hogy a futball-üzletben az általatok körülrajongott társadalmakban őrületes összegek forognak és most elmondom, hogy az elején ott is hatalmas állami pénzeket pumpáltak bele. (Arról is lehetne beszélni, miféle tőke uralja a nemzetközi futballt. Például az arab törzsfőké, akik közben a nyomorult és kibombázott 'muzulmán testvéreiket' ide terelik, hogy mi tartsuk el őket az adóinkból, ők legfeljebb mecseteket hajlandók építeni nekik a mi földünkön. Számotokra persze ezek szegény menekültek.) Azt is tudnod kéne, mert már sokszor elmondtuk, hogy a stadionépítés a gazdaságpolitikai eszköztár része, ezzel is fűtik a gazdaságot (Keynes, multiplikátor hatás - olvass). És hazudsz, mert a stadionok nincsenek túlárazva, ezt már számtalanszor bizonyították. A túlárazás a ti módszeretek a politika finanszírozására, lásd a Lánchíd felújítását. (A Fidesznek nincs szüksége rá, mert van háttérgazdasága, amely a piac része. Ezzel azt is megoldják, hogy a politikának ne diktáljon a nagytőke, mint nyugaton, ahol a politika és a tudomány a világvállalatok tulajdonosainak a zsebéből beszél.) És azt is tudod, hogy nem a külföldi nyaralásokról beszéltem (hisz külföldiek is nyaralnak nálunk), hanem a beruházásokról, az új munkahelyekről és a bérekből a hazai termékek iránt támasztott bővülő keresletről.

Felőlem annyit fröcsögsz, amennyit akarsz, meg is pukkadhatsz, de azt tudnod kell, hogy ezzel a hőbörgéssel nem fogtok választást nyerni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés