Aujeszky Nóra SZFE-hallgató: Maga a modellváltás is jogszerűtlen

2021. március 2. 7:45
A hallgató televíziós műsorkészítést is tanul, mellette jogász. Autonómiáról és a Freeszfe Egyesületről is beszélt az interjúban.

A felvételi idején el sem tudta volna képzelni Aujeszky Nóra, hogy a színművészetin a jogi tudására lesz szükség - derül ki a Népszava interjújából. „A múlt tanévben a színművészetin passziváltattam, hogy befejezhessem a jogi egyetemet. Nyáron végeztem, az egyetemfoglaláshoz már jogászként csatlakoztam. Ezt sorsszerűnek érzem” – fogalmazott a hallgató.

A kérdésre, melyiket tartja a legfontosabbnak az SZFE jogi ügyei közül, azt felelte: „A legdurvább jogsértés az volt, amikor az egyetem fenntartója betiltotta az oktatást november 6-án, 27-én és december 21-én. Mindháromszor a bírósághoz fordultunk és megkaptuk az azonnali jogvédelmet. A személyre szabott kormányrendelet miatt a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult. A mi, modellváltó törvényt támadó beadványunk is az AB előtt van október óta. De miután a “sima” alkotmánybírósági panasznak nincs határideje, bármeddig elhúzhatják a döntést, így megfosztva minket a jogorvoslat lehetőségétől. Viszont, ha a bíróság fordul hozzájuk, 90 napon belül kötelesek eljárni.”

Kifejtette a jogi ügyekkel kapcsolatban: „Hetente kell újat indítanunk. A kuratórium már a negyedik Szervezeti és Működési Szabályzatot rakta össze, az ebben lévő módosításokat negyedszer kellett megtámadnunk. Most épp a tanulmányi bizottságot alakítanák át úgy, hogy a kancellár is delegálhasson két főt a tanulmányi, fegyelmi és szociális ügyekkel foglalkozó bizottságunkba. Az Oktatási Hivatalt és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot támadjuk legalább 4-6 perben, mert vitatott az is, hogy hogyan került állami fenntartásból magán fenntartásba az egyetem. Egy nap alatt történtek meg bejegyzések, átadások, miközben nem volt garancia arra, hogy az alapítvány tudja működtetni az egyetemet. Ahogy a mai napig sincs. Maga a modellváltás is jogszerűtlen. Hogyan lehet olyan törvényt alkotni, amely korlátlan uralmat biztosít egy ötfős testületnek, akik leválthatatlanok?”

„Háromszor betiltani az oktatást igenis veszélyezteti az egyetem működőképességét. Rajtunk múlt, hogy folytattuk a tanulást, ami online keretek között megoldható volt, mert így nem tudtak kizárni a teremből minket, amire volt példa októberben. Ez keményebb harc, mint amire fel voltunk készülve, de közben a napok edzenek minket” – szögezte le Aujeszky Nóra.

„Én az utolsó pillanatig hittem, és valahol még most is hiszek abban, hogy visszakaphatjuk az autonómiát, elvégre – ahogy Upor László mondta – az egyetemi autonómia olyan, mint a levegő, természetesnek kellene lennie. De miközben a visszatérésért küzdöttünk, kezdettől fogva gondolkodtunk a fórumainkon azon, hogyan újítsuk meg az egyetemet. És voltak, akik úgy gondolták, hogyha tényleg szabad egyetemet akarunk, azt csak mi csinálhatjuk meg. Ehhez ad jogi keretet az egyesület” – nyilatkozta Aujeszky Nóra.

Fotó: Sóki Tamás (Aujeszky Nóra Facebook-oldala)

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, hogy csak az SZFE kötekedik a modellváltással.

Nórika mondja meg, mi a jogszerűtlen, mint egykor Sztálin elvtárs!

Remélem az egyetemen kívül nem prostituálod magad, csak az adófizetők terhére, amíg azok hagyják a tejelést.

Úgy tűnik, Nóra egyedül maradt. Csak ő nyilatkozik, a másik három diák nem áll nyilvánosság elé.

A Szurdi lány benne lehet a négy főben, akik kiléptek az szfe-ből?
Vagy maradt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés