Évtizedünk világtrendjei

2021. március 1. 16:48

Matolcsy György
Növekedés.hu
Miért is ne tapogatnánk ki évtizedünk világtrendjeit, azokat a hullámokat, amelyekre ráülnek a sikeresek, de elsodorják azokat, akik ellenállnak nekik?

„Minden egyéni és közösségi, így nemzeti siker végül egy igen egyszerű képleten alapul. Vizsgálni kell a külső és a belső környezetet, közben megérteni az időbeli környezetet: a múltat és a jövő felé mutató nyilakat egyaránt.

Magyarország külső környezete a Kárpát-medence, a régió, Európa és a nagyvilág. A belső környezet a magyarok értékrendje, a kultúra és a gazdaság teljesítménye, a közösségek és az állam működése. A múltbeli környezet a magyar történelem, különösen a Trianon utáni 100 év, kiemelten az 1990 utáni 30 év, a 2010 utáni 10 év és bizony a 2020-as közelmúlt.

Az évtized megnyeréséhez szükséges egy vagy több hazai, világelső rés-technológia kifejlesztése. Erre nekünk a digitális egészségipar és a vele összekapcsolható területeken látszik a legnagyobb esélyünk. Megszületése a nagy egyetemek innovációs-tudományos parkjaiban várható.

A 2020-as évtizedben gyorsulhat az eurázsiai gazdasági integráció, ez is a jövő egyik meghatározó mélyáramlata.

Az nyer, aki megakadályozza a középosztály szétesését, sőt bővíti azt. Az veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi. Magyarország jó esélyekkel rendelkezik a középosztály kiszélesítésére. A demográfiai program mellett egy sor mással is erősíteni lehet (otthonteremtés, világszínvonalú hazai felsőoktatás, innovációs ugrás a gazdaságban, fejlett egészségügy) a felfelé vivő lifteket”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés