Börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt korrupció miatt

2021. március 1. 14:48
Ez az első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

A volt köztársasági elnököt és ügyvédjét azzal vádolták, hogy meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, az ítélet ellen fellebbezhet. Az exelnök ellen több eljárás is folyamatban van, de ez volt az első, amely bírósági szakaszba került, és az első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

Telefonbeszélgetés

A volt államfő telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás keretében 2014 elején lehallgatták. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderült, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert egy másik, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

A 2014 márciusában a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Sarkozy és ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszélt, amelyekben a volt államfő is érintett. Az ügyészségen akkor hat ilyen eljárás folyt, s ezeket a volt államfő sorra megtámadta a semmítőszéken, ahol Azibert ekkor bíróként dolgozott, s akitől a volt államfő információkat szeretett volna megtudni a várható döntésekről.  A megígért monacói posztot Azibert végül nem kapta meg, miután Nicolas Sarkozy – a felvételek szerint az utolsó pillanatban – meggondolta magát, és nem járt közben a bíró érdekében. A bizonyítékok szerint a volt államfő azért hátrált meg, mert ő és ügyvédje megtudták, hogy az álnéven regisztrált titkos mobiltelefonjaikat lehallgatja a rendőrség. Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét egy korrupciós paktum megkötésével és befolyással való üzérkedéssel vádolta meg, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsították, amit a bíróság bizonyítottnak látott. Az ügyvéd és a bíró ugyanazt a büntetést kapta, mint a volt elnök, ügyvédjét plusz büntetésként öt évre elítélték a hivatása gyakorlásától.

Fellebbezett

Nicolas Sarkozy a perben gyalázatosnak nevezte és tagadta az ellene felhozott vádak mindegyikét. A politikától visszavonult, de a jobboldalon továbbra is befolyásosnak számító volt elnök korábban úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatást a lejáratására használják fel politikai ellenfelei. A volt elnök úgy látta, törvénytelen, hogy az ügyvédjével folytatott telefonbeszélgetéseit bizonyítékként használják fel ellene egy peres ügyben. Az ennek megakadályozására irányuló kereseteit azonban a fellebbviteli bíróságon és a semmítőszéken is elutasították. Az ügyészség ugyanis a felvételek alapján látta bizonyítottnak a korrupciós szándékot.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, 2016 végén teljesen visszavonult a politikai élettől. Március 17-én egy másik ügyben is bíróság elé kell állnia, amely a 2012-es vereséggel végződött elnökválasztási kampánya túlköltekezését érinti.

(MTI)

Címlapkép: A korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látod, látod, arra sem voltál képes, hogy ellátogass abba a faluba? ahol töltötted a gyermekkorodat, pedig hogy vártak rád azok az emberek Magyarországon, amikor megválasztottak köztársasági elnöknek.

Ez nem is lehet vitatárgya. Persze, hogy nem.

Nagybócsai Sárközy Pál nem tanította meg gyermekeit magyarul, és nem próbálta átadni nekik a magyar hagyományokat. Nicolas szerint édesapja túl kis országnak tartotta Magyarországot, és értéktelennek vélte a magyar nyelvet és kultúrát a modern világban.

Amikor 2004-ben pénzügyminiszterként Nicolas Sarkozy Magyarországon járt, semmilyen utalást nem tett magyar származására. A 2007-es elnökválasztási kampányban magyar származása miatt több támadás érte, főleg a francia szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen részéről.

Alattyán - Megpezsdült az élet Alattyánban, amióta kiderült: Franciaország köztársasági elnöke lehet Nicolas Sarkozy (52), a magyar származású belügyminiszter.
A politikus nemesi családja a II. világháború előtt földeket és kastélyt birtokolt a községben, ahol most mindenki a híres leszármazottról beszél

Eddig kevés ember tudhatott a Szolnok megyei község, Alaty- tyán létezéséről, most azonban francia tévések, újságírók hada érdeklődik a rendezett külsejű, ám hétköznapi falucska iránt. Forgatott itt a TV5, eljöttek a France Soir és a német Reuters riporterei is.

https://www.blikk.hu/alattyan-..

Rosszul emlékeztem. Arra igen, amit 18 órakor másoltam.
Olvastam valahol, hogy örültek volna a falubeliek, ha ellátogat hozzájuk, vagy megemlékezik róluk.

Egy történetre emlékeztem. Ha tudom a falu nevét gondolod, hogy nem írtam volna le?

https://ujszo.com/panorama/sar..

A gyermekkor hangulatát talán azt a disznótoros ebéd idézte fel leginkább, amit az alattyáni polgármesteri hivatal dísztermében költött el Sárközy Pál. Vajon elmesélte a településen szerzett pozitív élményeit a fiának is?

https://www.szoljon.hu/jasz-na..

most akkor lesznek szankciok hogy a vereskezu diktator macron lecsukatja a politikai rivalist?
vagy most az lesz a szoveg hogy dolgozik a fuggetlen igazsagszolgaltatas?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés