Tél van már bennünk régóta

2021. február 27. 8:53

Csernus Imre
Index
Soha nem térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba. Interjú.

Hogyan hat a koronavírus-járvány az emberekre?

Váratlanul és gyorsan ütötte fel a fejét a pandémia, amitől az emberek óriási része megijedt, és ez azóta is tart. Sokan annyira megrémültek, hogy háttérbe szorították a teendőiket, bezárkóztak, és nem mernek kimoccanni, csak az oltást várják.

Ez miért van?

Mert az emberek jelentős része öntudatlanul él, és görcsösen ragaszkodik a racionális biztonság megteremtéséhez. Ez azt jelenti, hogy mindennek kiszámíthatónak kell lennie, vagyis pontosan tudja, mikor, mit és hogyan tesz, és ha váratlanul történik valami megszokottól eltérő, összecsinálja magát. Ezért is fontos a tudatos hozzáállás. A tudatosság pedig azt is jelenti, hogy azzal is tisztában vagyok, hogyan fejleszthetem az önbizalmamat, amelyhez éppen az ilyen váratlan helyzetek kulcsfontosságúak, mert tudom, képes vagyok megoldani. Tudatosan ugrok új, racionális vagy érzelmi töltetű megméretésekbe, amelyek ismeretlenek és tartok tőlük.

Mint amilyen a koronavírus?

Pontosan. De ha nem vagyok lázas, nem vagyok beteg, akkor miért ijedjek meg? Mitől féljek? Ez az alapja mindennek. Az első hullám idején azt mondtam a feleségemnek, ha elkapjuk, akkor csak egy megoldás lehet: meggyógyulunk. Az öntudatlan pesszimistán áll az élethez, a tudatos pedig optimistán. Egyébként is jellemző, hogy sokan mindig a problémát keresik, nem pedig a kiutat. Megy a jajveszékelés, a kifogások keresése, ahelyett, hogy cselekednénk, élnénk.

...

Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba?

Soha!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tehetek róla, de ez az ember nekem nem szimpatikus és amit
mond, csak nagy-nagy fenntartással tudom elfogadni. Inkább el sem
olvasom az írásait.

Nem csodálom, hogy sokan nem bíznak a pszichológusokban, amikor ilyen hülyeségeket olvasnak tőlük, hogyaszongya:
"Mert az emberek jelentős része öntudatlanul él, és görcsösen ragaszkodik a racionális biztonság megteremtéséhez."

Eleve mitől lenne irracionális a racionális biztonságra törekvés? Az egész nyilatkozat tele van önellentmondásokkal. És akkor csodálkozunk hogy a pszichológusok megítélése ilyen rossz.

Pont az ellenkezőjét olvastam mindenkinél. Azt, hogy elolvassa végre az olvasatlan könyveit, megcsinál ezt meg azt, ami eddig elmaradt, többet lehet a családjával, stb.
De lehet, hogy ezek mind öntudatos emberek. Bezárkózottat egyet sem, hiszen a munkahelyek nem zártak be, és ugye ott a család is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés