Tóth Krisztina nem azt mondta, hogy vegyék ki Jókait a tanrendből

2021. február 27. 18:19

Egy olyan szempontot vetett fel, amivel lehet egyetérteni, lehet vitatkozni, lehet cáfolni. A verbális erőszak, a félreértelmezés, a csúsztatás azonban nem vita.

2021. február 27. 18:19
Hermann Róbert
Facebook

„Tóth Krisztina interjúja kapcsán kibontakozott egy szokásos adok-kapok, sok-sok tudatos félreértelmezéssel. Magam is azt gondolom, hogy egy írónőnek ugyanúgy joga van véleményt mondania a kötelező irodalomról, mint egy orvosnak, egy tanárnak, egy villanyszerelőnek, egy államtitkárnak és bárki másnak, akit erről megkérdeznek. Joga van olyasmit is mondani, ami nem vág egybe mások véleményével. Sőt, joga van olyasmit is mondani, amit mások effektíve hülyeségnek tartanak.

Nem azt mondta, hogy vegyék ki Jókait a tanrendből, hogy Jókaitól ne kelljen semmit sem olvasni, hanem egy olyan – meglehet, téves – szempontot vetett fel, amivel lehet egyetérteni, lehet vitatkozni, lehet cáfolni stb. – ez a vita lényege. A verbális erőszak, a félreértelmezés, a csúsztatás azonban nem vita. És ebből a szempontból semmi jelentősége nincs annak, hogy TK mekkora író Jókai Mórhoz képest, ui. ezen az alapon egyetlen jelentős alkotónkról sem mondhatnánk utólag semmit, hanem csupán az ájult csodálat hangján szólhatnánk róluk.

Ami a konkrét ügyet illeti, emlékszem, annak idején számomra sem volt könnyű olvasmány Az arany ember, a két kamasz fiam viszont kimondottan szerette. De arra is emlékszem, hogy amikor 13-14 évesen A kőszívű ember fiait kellett kötelezőként olvasni, hiába kedveltem már akkor is a kort, miután egy jegyzeteletlen kiadás állt a rendelkezésemre, nagyon megszenvedtem a szöveggel, mert a párbeszédek felét nem értettem a sok idegen szó miatt. És nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet Jókaitól abban az életkorban A kőszívű ember fiait kötelezőként olvastatni – s nem lenne-e jobb mondjuk a Csataképek-ből valamelyik novellát, az Egy bált, A tarcali kápolnát vagy a Két menyasszonyt feladni.

Jómagam annak idején imádtam az Egri csillagokat, az egyik fiam pedig nagyon szenvedett vele. Vajon normális dolog-e, hogy még mindig 60-80-100 éves műveltségeszmény alapján választjuk ki a kötelező olvasmányokat? Vajon feltétlenül a hazafias nevelés eszközének kell-e tekinteni a kötelező olvasmányokat, vagy inkább a korosztályi sajátosságoknak megfelelően, a nemi különbözőségeket is figyelembe véve (mert, ahogy több hozzászóló is felvetette, az olvasók fele lány, akik nem feltétlenül a kardozós történeteket kedvelik), érdemes lenne időről-időre ténylegesen felülvizsgálni a listát, s korban, nyelvezetben közelebb álló alkotókat és műveket kiválasztani?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2021. február 28. 22:52
Túl van tárgyalva: a genderkonformitás úgy marhaság, ahogy van, főleg retrospektíve!
Csubszi
2021. február 28. 22:50
Peersze, mindenki hülye és félreértette! Mindig ugyanaz az unalmas és gyenge magyarázkodás! Senki nem értette félre, te beszélsz félre, azaz inkább HAZUDSZ!
NTLLK
2021. február 28. 19:40
Krisztina éppen annyit ért a világból, amennyi a verseiben megjelenik. Neki elég...
barany
2021. február 28. 19:29
Orbán Gáspár valóban kalandos életutat futott be. Sok mindennel próbálkozott. Azonban kétségtelenek nem átlagos szellemi és fizikai képességei. Remélhető, hogy a katonai pályán megtalálta a helyét, és kiváló vezérkari tiszt lesz belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik