Tóth Krisztina nem azt mondta, hogy vegyék ki Jókait a tanrendből

2021. február 27. 18:19

Hermann Róbert
Facebook
Egy olyan szempontot vetett fel, amivel lehet egyetérteni, lehet vitatkozni, lehet cáfolni. A verbális erőszak, a félreértelmezés, a csúsztatás azonban nem vita.

„Tóth Krisztina interjúja kapcsán kibontakozott egy szokásos adok-kapok, sok-sok tudatos félreértelmezéssel. Magam is azt gondolom, hogy egy írónőnek ugyanúgy joga van véleményt mondania a kötelező irodalomról, mint egy orvosnak, egy tanárnak, egy villanyszerelőnek, egy államtitkárnak és bárki másnak, akit erről megkérdeznek. Joga van olyasmit is mondani, ami nem vág egybe mások véleményével. Sőt, joga van olyasmit is mondani, amit mások effektíve hülyeségnek tartanak.

Nem azt mondta, hogy vegyék ki Jókait a tanrendből, hogy Jókaitól ne kelljen semmit sem olvasni, hanem egy olyan – meglehet, téves – szempontot vetett fel, amivel lehet egyetérteni, lehet vitatkozni, lehet cáfolni stb. – ez a vita lényege. A verbális erőszak, a félreértelmezés, a csúsztatás azonban nem vita. És ebből a szempontból semmi jelentősége nincs annak, hogy TK mekkora író Jókai Mórhoz képest, ui. ezen az alapon egyetlen jelentős alkotónkról sem mondhatnánk utólag semmit, hanem csupán az ájult csodálat hangján szólhatnánk róluk.

Ami a konkrét ügyet illeti, emlékszem, annak idején számomra sem volt könnyű olvasmány Az arany ember, a két kamasz fiam viszont kimondottan szerette. De arra is emlékszem, hogy amikor 13-14 évesen A kőszívű ember fiait kellett kötelezőként olvasni, hiába kedveltem már akkor is a kort, miután egy jegyzeteletlen kiadás állt a rendelkezésemre, nagyon megszenvedtem a szöveggel, mert a párbeszédek felét nem értettem a sok idegen szó miatt. És nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet Jókaitól abban az életkorban A kőszívű ember fiait kötelezőként olvastatni – s nem lenne-e jobb mondjuk a Csataképek-ből valamelyik novellát, az Egy bált, A tarcali kápolnát vagy a Két menyasszonyt feladni.

Jómagam annak idején imádtam az Egri csillagokat, az egyik fiam pedig nagyon szenvedett vele. Vajon normális dolog-e, hogy még mindig 60-80-100 éves műveltségeszmény alapján választjuk ki a kötelező olvasmányokat? Vajon feltétlenül a hazafias nevelés eszközének kell-e tekinteni a kötelező olvasmányokat, vagy inkább a korosztályi sajátosságoknak megfelelően, a nemi különbözőségeket is figyelembe véve (mert, ahogy több hozzászóló is felvetette, az olvasók fele lány, akik nem feltétlenül a kardozós történeteket kedvelik), érdemes lenne időről-időre ténylegesen felülvizsgálni a listát, s korban, nyelvezetben közelebb álló alkotókat és műveket kiválasztani?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most az egyszer nem értek egyet ezzel a kitűnő és általam nagyon tisztelt nagytudású történésszel.

Nem egyformák a gyerekek. Nem tudtad?

Orbán Viktor osztálytársa volt a gimiben, Hermann Róbert, aki egy nagyon jó fej.

O1G, igény a lámpavasakra, IFA-platók, az összes kormánypárti képviselő bebörtönzése, földönfutóvá tétel, vagyonelkobzás, sok itt a patkány, és a többi, és a többi...

Jó, vegyük komolyan:

TK:
"„Mit kellene mitndenképp felvenni a kötelező olvasmányok listájára?

Berg Judit Lengemesék sorozatát.

Melyik könyvet kellene mindenképp levenni a listáról?

Jókai Aranyember című művét. Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt."

HR:
"Nem azt mondta, hogy vegyék ki Jókait a tanrendből, hogy Jókaitól ne kelljen semmit sem olvasni"

-----
A történész úr minimum csúsztat tehát. Tóth Krisztina igenis azt mondta, hogy Jókait vegyék ki a kötelezők közül. És nemcsak Az arany embert, mert akkor nyilván elmondta volna az interjúban, hogy mittudomén, legyen helyette kötelező mittudomén az Egy magyar nábob vagy az Erdély aranykora vagy A jövő század regénye.

,,Hermann Róbert az egyik legkiválóbb hadtörténész.,,

Nézőpont kérdése, ahogy az események kommentálása is.

A Válasz Online készített vele egy riportot. https://www.valaszonline.hu/20..
Akinek megfelelő az emberismeretsége következtetni tud az riportalany személyiségére.
Szerintem semmivel sem másabb, mint akik felett ,,ítélkezik,,.
Magam is elítélem, a közönséges, kocsmai, erőszakos stilust, amely egyes firkászoknál már a plafont veri. Ők tették a közbeszédet olyanná amilyen. Gondoljunk csak az öszödi beszédre, amelyet egyes firkászok miképpen minősítettek hazafias beszédnek.

,,Többé-kevésbé ismerem a dualizmuskori sajtót, pontosan tudom, hogy ez a hozzáállás már akkoriban is létezett, de semmiképp sem volt része a fősodornak. Csupán a sajtó alja volt. A gondolatrendőrség-tempónak, sajnos, sötétebb korokból van előképe: a nyilas vagy az 1948 és 1956 közötti kommunista sajtó időszakában. Már 1956 után is több jó ízlést tapasztalhattunk ennél. Most persze egy demokrácia sajtójáról beszélünk, de a párhuzam sajnos akkor is megáll.,, - mondja a riportban Hermann Róbert történész.

Aki ,,gondolatrendőrségről+ beszél és 1948-1956 közötti időszakot hasonlítja a mához, annál valami baj van. A kérdéses időszakban, de még ezt követő két évben is nagyon sokat kivégeztek, börtönbe zártak, internáltak. Hol van ma ilyen? Ha lenne, akkor a fele a firkászoknak börtönbe, internáló táborban élne.

a lanyok nem a kardozos torteneteket kedvelik?

hat ez meg mifele genderellenes avitt gondolat mar? ezert kizarnak a partbol, figyelj oda maskor jobban!

A gyerek nem hülye, csak a nem hülye gyerekről vitázó felnőtt.
A gyerek tudja milyen korról olvas.

Az Aranyemberhez ne nyúljunk, kérem!
(amúgy mióta kötelező? van egy 10. és egy 8. osztályos fiam, egyiknek sem volt az....hm...)
Viszont Berg Judit tényleg nagyon jó! A kortárs mesekönyvírók között szerintem a legjobb.

Albert Einsteinnel olvastam ezt.

Ki mondta, hogy cseréljük le?????

Általános iskolába alsósok is járnak ám, csak szólok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés