Szólni kellene Jókainak, hogy nem jön be Tóth Krisztinának!

2021. február 26. 16:23

Bálint Botond
Pesti Srácok.hu
De ki a fene az a Tóth Krisztina?

„Jókai Mór 196 évvel ezelőtt született és 1904-ben halt meg, 2 évvel a nagyapám születése előtt. Második, igaz, nála 54 évvel fiatalabb felesége 1947-ben halt meg, 1 évvel az édesanyám születése után. Gyakorlatilag kortársunk az emberi nemzedékek végtelenjében, kulturális értelemben pedig mindenképpen az. Én magam nem vagyok Jókai-rajongó, de évtizedeken át, a magyar kultúra legfontosabb évtizedeiben az egyik legolvasottabb magyar író volt, és a jelenlegi magyar nyelv megértése nem képzelhető el nélküle és számtalan »nehezen olvasható« kortársa nélkül. De ki a fene az a Tóth Krisztina?

Mint ismeretes, egy Tóth Krisztina nevű »nőíró« vagy »költőnő« kifejtette, hogy szerinte ki kellene venni Jókai Mór Az arany ember című könyvét az iskolai kötelező olvasmányok közül. Ez a javaslat hatalmas érzelmeket kavart: ha jól értem a költőnő szavait, valaki még arra az akcionista irodalmi kritikára is ragadtatta magát, hogy kutyaürüléket gyömöszölt a művésznő postaládájába. Önmagában egy, a jelentéktelen liberális magyar irodalmi közélet egy jelentéktelen szerzőjének véleménye teljesen érdektelen lenne bármiben is – ezt próbálom is mindenkinek elmagyarázni –, de ezek az emberek és ez a közeg kulturális minisztert szokott adni, ha a liberálisok vannak kormányon, és ez már veszélyessé teszi az általuk képviselt nézeteket. Különösen annak fényében, hogy ez a csapat semmit nem ért meg a magyar történelemből és művészetből, csak gyűlöli azt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tök mindegy, kinek mi jön be, szereti-e Jókait vagy sem. Jókai neve fennmarad, Tóth Krisztinára meg a kutya nem fog emlékezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés