Német miniszter: Túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben

2021. február 26. 15:23
Elsősorban szervezési, időpontkiosztási fennakadások miatt nem sikerült felhasználni a koronavírus elleni AstraZeneca-féle oltóanyag nagy részét Németországban.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a szövetségi kormány és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki berlini sajtótájékoztatóján beszélt a német helyzetről.

Valóban túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben"

– mondta, hozzátéve: „az is igaz, hogy ez részben azért alakult így, mert egyesek nem kívánnak AstraZeneca-vakcinát beadatni maguknak.” A fő gond azonban az oltási kampány szerkezetében keresendő. A gondot orvosolja, hogy rövidesen a háziorvosi praxisokat is bekapcsolják a kampányba, így az oltások beadása így „dinamikusabb és gyakorlatiasabb” lesz – tette hozzá.

Új járványhullám

Az RKI vezetője arról beszélt, hogy újabb járványhullám fenyegeti Németországot, ezért az eddiginél is nagyobb következetességgel be kell tartani az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló szabályokat.    Lothar Wieler kiemelte, hogy a járványhelyzet regionálisan és korcsoportok szerint is igen erősen rétegzett. Vannak vidékek stabilan kedvező adatokkal, máshol viszont meredeken emelkedik az új fertőződések száma.

Életkor szerinti bontásban főleg a legidősebbeknél, a nyolcvan éven felülieknél mutatkoznak pozitív trendek. A fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is csökken, ami minden bizonnyal az oltási kampány beindulásának tulajdonítható. Ugyanakkor a fiatalok körében egyre több a fertőződés.

Az ország egészét tekintve a sok kedvező fejlemény mellett „egy trendforduló világos jelei” is látszanak. Még nem teljesen biztos, de nagyon valószínű, hogy az adatok romlása a fokozottan fertőzőképes vírusváltozatok szétterjedésének következménye – fejtette ki az RKI vezetője. Hangsúlyozta: különösen az először Nagy-Britanniában regisztrált, B 1.1.7 jelzésű mutáció előretörése miatt minden eddiginél fontosabb a járványlassító rendszabályok betartása. Kellő fegyelmezettség nélkül „belefuthatunk egy újabb, harmadik hullámba” – mondta.

Együttélés a vírussal

Lothar Wieler és Jens Spahn egyaránt kiemelte, hogy tartósan együtt kell élni a SARS-CoV-2-vel. A vírus feletti teljes, végső győzelemről szóló elképzelések „naiv gondolatok”, a SARS-VoV-2 „nem tűnik el” – húzta alá az RKI vezetője. Ugyanakkor a kanyaróvírus példája is mutatja, hogy biztonságban együtt lehet élni veszélyes vírusokkal - tette hozzá az egészségügyi miniszter.

A legjobb védelmet a védőoltás biztosítja, és a december végén elindított kampány révén már a lakosság 4,5 százaléka kapott legalább egy adag oltást, bő 2 százaléka pedig két adagot. Naponta átlagosan 160 ezer oltást adnak be, és március első napjaiban meghaladja a tízmillió adagot a tartományi oltóközpontokba kiszállított oltóanyagok száma – ismertette Jens Spahn.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9997 új fertőződést regisztráltak. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9113-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 424 684 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 394 halálesetet regisztráltak – ez csökkenés az egy héttel korábbi 508-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 69 519-ra emelkedett.

(MTI)

Nyitókép: Fred Scheiber / AFP

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ajándékoztak el.

Ez kehet mögötte. Még az EMA engedélyezés előtt a német hatóságok közölték, hogy az Astra/ Zeneca gyakorlatilag hatástalan 65 év felett. Aztán kiderült, hogy a "megadott" kb. 8% az adatok teljes félreértése volt a sajtó részéről, de ez beéghetett a népbe. ( Simán megcsinálhatnák azt, ami nálunk van. 60 alatti krónikus betegeknek adják.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés