Joseph De Maistre 200 éves gondolatai aktuálisabbak, mint valaha

2021. február 26. 12:34
Chvála Márton
Vasárnap.hu
Korunk liberális „széplelkeinek” még ma is összeszorul a gyomra, ha meghallják a nevét.

„A francia forradalmi köztársaság – amelyről Joseph de Maistre konzervatív katolikus politikai gondolkodó és diplomata 1796-ban kiadott művében a fentiek szellemében elmélkedik – igen sok azonosságot mutat korunk Franciaországával. A francia forradalom véreskezű, keresztényellenes – jóllehet sokak által »felvilágosultnak« és »nagynak« titulált… – uralma a közbiztonság totális csődjét, a hagyományok és a hagyományokhoz ragaszkodó jámbor lakosok kiirtását hozta magával.

Joseph de Maistre a régi rend híveként komoly publicisztikai harcot viselt a »köztársasági« eszmével szemben. Munkáiban az egyházi és a világi hatalom kapcsolatáról, az ember természetéről, a keresztény társadalom rendjéről értekezett, kőkemény konzervativizmusával hirdette a felvilágosodás csődjét – és a hierarchia feltétlen szükségességét.

Azét a hierarchiáét, amely az isteni gondolatból származik, és amely feltételezi, hogy a szuverenitás nem lehet a népé, egyedül csak az Isten által rendelt uralkodóé és a pápáé, és amely szuverenitásnak mindig Istent kell szolgálnia.

Korunk liberális »széplelkeinek« még ma is összeszorul a gyomra, ha meghallják a nevét; nem csoda, hogy oly gyakran próbálják mocskolni, és minél jobban kitörölni a kollektív emlékezetből. Ezért annál is inkább forgassuk a nagy gondolkodó írásait, amelyekben Isten – és az általa rendelt hatalom – feltétlen szolgálatára hív minket!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés