Az arany ember és a genderpánik

2021. február 25. 19:09

Ónody Gomperz Tamás
Jelen
Rendesen kiborította a reakciós-macsó bilit Tóth Krisztina, amikor elmondta a véleményét az arany emberről.

„Nem, nem a miniszterelnök úrról nyilatkozott, mert akkor természetesen érthető lenne az úri közönség nekibúsulása, hanem a kötelező iskolai olvasmányok listáján található közismert, bár önszántukból kevesek által olvasott regény még Novák Katalini értelemben is konzervatívnak minősíthető nőképéről fejtett ki olyan álláspontot, amely más országokban utoljára 1930-ban számított annyira provokatívnak, hogy emiatt állati ürüléket passzírozzanak a vélemény kifejtőjének postaládájába.

És erre mondják egyesek azt, hogy ma már senkit nem érdekel a szépirodalom! Mintha hirtelen előbukkant volna egy titokzatos mozgalom, amelynek misztikus beavatási szertartásain a résztvevők nem vad dobolás ritmusára hanem a Kőszívű ember fiaiból felolvasott tájleírások hatására jutnak el az önkívületi állapotig; a Jókai-kultusznak be nem hódoló hitetlenekre pedig rettenetes bosszúval sújtanak le.

Mielőtt eldöntenénk, hogy jogos büntetés-e a jeles írónő megkínzása és rituális feláldozása, használjunk egy olyan technikát, amelyet a hazai közéleti és kulturális csatározások során viszonylag ritkán alkalmaznak: olvassuk el először a vitát kiváltó szöveget. Ítélkezni ráérünk utána is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem tévedésben vannak azok, akik azt állítják, hogy a XXI. században nincs mondanivalója az Aranyember c, romantikus regénynek. Ma is léteznek Timeák, Noémik, Athaliek. Így mindegyik szereplő mögé fel lehetne egy-egy tucat nevet sorolni a mai társadalmi, politikai vezető rétegből.

Amit egy korábbi hozzászólásomban írtam, most megismétlem: Az oktatásban egy regény, vers elemzéséhez kiváló tanárokra van szükség, akik segíteni tudnak és akarnak a tanulónak, minden hátsó szándék nélkül. Olyanokra akik a körülményeket, a szerző felfogását is el tudják magyarázni, akik ok-okozati összefüggésben gondolkodnak. Akik ezt is ismerik és amikor feladják olvasmányként előrebocsájtják, ami a következő linken olvasható, beleértve a Jókai Mór által 1847 évben írtakat.
Kibővítve: http://ketezer.hu/2015/07/nois..

Sajnos Tóth Krisztina nem ilyen tanár, ahogy a poszt szerzője sem. Így bölcsebbek lettek volna, ha hallgatnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés