Putyin: Provokációk készülnek Oroszország ellen

2021. február 24. 18:39
Moszkvának tudomására jutott, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni küzdelemben, egyebek között az orvostudomány területén elért eredményeivel kapcsolatban információs provokációk készülnek ellene – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőségének szerdai moszkvai tanácskozásán.

Putyin szerint „Oroszország ellen céltudatos információs kampány zajlik, amelynek keretében sok kérdésben megfellebbezhetetlen és alaptalan vádakkal illetik”. Megjegyezte, hogy a világjárvány elleni küzdelem globális feladatát csakis összefogással lehet megoldani. Az elnök az FSZB feladatai között sorolta fel annak megakadályozását, hogy a koronavírus új változatai kerüljenek be az országba.    

Az orosz elnök kifogásolta, hogy

a Nyugat a feltartóztatás politikáját alkalmazza Oroszországgal szemben,

s ez az ország értékrendjének és fejlődésének aláásására irányul. Putyin nehezményezte, hogy szerinte „nem a nemzetközi kapcsolatokban természetes konkurenciaharcról, hanem következetes és nagyon agresszív irányvonalról van szó, amely a külső határok mentén problémákat hoz létre a belső instabiltás kiprovokálásának"és az ország külső ellenőrzés alá helyezésének érdekében”.    

Beszédében a nyugati országokkal szemben felsorolt kifogásai között szerepelt, hogy

Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezettek be, blokkolják a nagy nemzetközi projekteket,

amelyekben Moszkva érdekelt, valamint közvetlenül beavatkoznak Oroszország belügyeibe és demokratikus eljárásaiba, titkosszolgálai eszközöket vetve be ellene. Kifejezte készségét a nyílt párbeszédre, ugyanakkor rámutatott, hogy Moszkva számára a legfontosabb Oroszország szuverenitásának, nemzeti érdekeinek, polgárai biztonságának, valamint annak a jogának a védelme, hogy maguk határozhassák meg a jövőjüket.    

Putyin felszólította az FSZB-t, hogy „a meglévő alapokra és a növekvő potenciáljára támaszkodva minden kulcsfontosságú irányban biztosítson új minőséget a tevékenységében, és hatékonyság szempontjából feleljen meg a fenyegetések dinamikájának”.    

Az elnök szerint tavaly 72 terrorista irányultságú bűncselekményt sikerült megakadályozni,

egynegyedével többet, mint 2019-ben. Ez szerinte azt jelenti, hogy „a terrorista hálózat igyekszik bármilyen eszközzel helyreállítani az aktivitását, és az FSZB-nek fel kell készülnie az új módszereire”. Közölte, hogy tavaly idegen titkosszolgálatok 72 hivatásos tagját és 423 ügynökét leplezték le Oroszországban. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a katonai jellegű és az éltechnológiákra vonatkozó titkos információk védelmének fontosságát. Az FSZB feladatai között nevezte meg az orosz cégeknek a tisztességtelen konkurenciaharctól való megvédését.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés