Európában is engedélyezték az új amerikai Covid-vakcinát

2021. december 20. 17:58

Az Európai Bizottság hétfőn feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni ötödik vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

2021. december 20. 17:58
null

A Novavax NVX-CoV2373 kódjelű, Nuvaxovid névre keresztelt vakcinája feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást hétfőn adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), véleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen. Az amerikai gyógyszergyár oltóanyaga az ötödik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái után

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december 17-én vette fel a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját. A CovavaxTN nevű vakcina immár a kilencedik, amelyet az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott. A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot ismerte el most az EMA. 

a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját. A CovavaxTN nevű vakcina immár a kilencedik, amelyet az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott. A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot ismerte el most az EMA. 

(MTI)

Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. december 20. 20:40
Érthetetlen, hogy miért most hozták ki ezt a vakcinát, hiszen az Omikronnal rengeteg helyen változott a spike protein. Talán azért, hogy a vakcinafejlesztés kiadásából valamit be akarnak hozni. És kicsit ráirányítja a figyelmet, hogy az mRNS vakcina egy csődöt mondott emberkísérlet.
Rugo
2021. december 20. 19:50
Egy kipróbált (kvázi hagyományos) vakcináció elvén működő oltóanyag, ahol szferikus nanorészecskékre(!) kapcsolt módosított spike protein segítségével közvetlenül aktiválják az immunrendszert. Nem injektálnak genetikai anyagot, a módosított spike protein állítólag nem sejtkárosító, és bőr alá adják az oltást. Annyira hatékony, amennyire a módosított spike proteinje utánozza az aktuális variáns immunogenitását.
Lenyeg Telen
2021. december 20. 18:47
Ha az Európai Bizottság is ilyen gyorsan az áldását adta rá, akkor pláne maradok a keletieknél... vagy azoknál sem...
hlaci83
2021. december 20. 18:39
Mrns, vektor, elölt? Újságírás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!