Négy vakcina közül választhatnak a szerbek

2021. február 24. 17:59
Szerbiában az interneten és telefonon is lehet regisztrálni a védőoltásra és négy vakcina közül lehet választani.

Vasárnap érkezett meg a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első szállítmánya vasárnap Szerbiába, ezzel már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el az országban. A 150 ezer adag vakcinát Indiában gyártották és a Turkish Airlines török légitársaság gépével érkezett vasárnap reggel Belgrádba. A szállítmány átvételénél Aleksandar Vucic szerb elnök is jelen volt, aki kiemelte: Belgrád jó áron vásárolta meg az oltóanyagot. Hozzátette: a következő három hónapban további 150 ezer adag érkezik a készítményből. A nyugat-balkáni országok közül Szerbia az első, ahol elérhető az AstraZeneca-oltás.

Szerbiában az interneten és telefonon is lehet regisztrálni a védőoltásra.

Az országban élők az orosz Szputnyik vakcina, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, a svéd-brit AstraZeneca és az amerikai Moderna védőoltása közül választhatnak, ám utóbbi egyelőre nem érhető el az országban. A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,1 millió adag vakcinát adtak be a lakosságnak, ennek körülbelül negyedét már újraoltásra használták. A legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg, a második helyen a Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. A sorrendiség oka, hogy a legtöbb oltóanyagot Szerbia Kínától és Oroszországtól szerezte be.

Szerbia megelőzte az Európai Uniót a koronavírus elleni oltás során,

Szerbia lett ugyanis az egyetlen ország Európában, ahol az állampolgárok szabadon választhatják ki, hogy melyik oltást szeretnék.

Bár a választható négy vakcina közül kettőt még nem hagytak jóvá az Európai Unióban – amelynek Szerbia szeretne tagja lenni –, a kormány azt állítotja, hogy az oltásoknak nem geopolitikai, hanem egészségügyi kérdésnek kell lenniük. Az emberek ezért kiválaszthatják a négy oltás bármelyikét és azt is kijelenthetik, hogy nincs preferenciájuk, annak reményében, hogy gyorsabban kapják meg az oltást. 

(MTI, Euronews)

Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feltételezhetően ott senki nem kampányol a kínai vakcina ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés