Müller Cecília: Az új vakcinákkal már a 60 év felettiek oltása is megkezdődhet

2021. január 24. 18:05
Az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és számos szociális intézményben is elkezdődött a vakcináció. Az országos tisztifőorvos vasárnap a hazai járványhelyzetről, a gyermekeket érintő egyik szövődményről, valamint az orosz vakcináról is nyilatkozott.

Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva. Müller Cecília közlése szerint az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük nyolcezren már a második dózist is.

Számos szociális intézményben is elkezdődött az oltás

„Ez óriási dolog” – fogalmazott, rámutatva, hogy az egészségügyiek ezzel nem csak magukat, de környezetüket is megóvják a fertőzéstől. Hozzátette: számos szociális intézményben is elkezdődött az oltások beadása, az oltások előrehaladásának kizárólag azok mennyisége szab határt.

Müller Cecília utalt arra, hogy

az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg;

őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. A szakember arra kérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében.

Az országos tisztifőorvos nagy előrelépésnek nevezte, hogy a magyar szakembereknek is sikerült a vírus angliai mutációját itthon sejttenyészeteken szaporítani, így vizsgálni tudják annak genetikai állományát. Ez a magyar oltóanyagfejlesztésben fog nagy szerepet kapni – emelte ki –, hiszen az lenne a cél, hogy olyan vakcinát fejlesszenek ki a magyar szakemberek, amely a Magyarországon „keringő” vírusvariánsok ellen is véd.

Az országos tisztifőorvos az orosz oltóanyagról is beszélt

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, a Szputnyik V vakcinából hatezer adagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában vizsgálnak. Közölte: az orosz fél túljutott az oltóanyag harmadik klinikai fázisán, amelyről megjelent egy úgynevezett köztes publikáció is, és megfelelő dokumentáció áll erről rendelkezésre. Ez alapján adta ki a magyar gyógyszerhatóság az előzetes vészhelyzeti engedélyt, amely hat hónapra szól.

A Szputnyik V oltóanyagot így már alkalmazási célra lehet bocsátani, ugyanakkor az NNK minden gyártási tételt egyenként bevizsgál.

Ismertetése szerint az orosz oltóanyagok adenovírus vektorvakcinák, vagyis ártalmatlanított, szaporodásra nem képes vírust használnak arra, hogy a tüskefehérje termelődéséért felelős „üzenetet” eljuttassa a szervezetbe, kiváltva így az immunválaszt. Ezt az oltóanyagot is két dózisban kell beadni 21 nap különbséggel.

Gyerekeket érintő szövődmények

A szakember elmondta, ezekről az adenovírusokról kell bebizonyítani, hogy valóban szaporodásra képtelenek, ugyanakkor az információt eljuttatják a sejthez. Ha ezek a vizsgálatok megnyugtatóan zárulnak, akkor felhasználható az oltóanyag – emelte ki.

Müller Cecília beszélt a gyerekeket érintő, a koronavírus-fertőzés után napokkal jelentkező úgynevezett sokszervi gyulladásról is.  Mint mondta, ez egy ismert szövődmény, de mivel ritkán alakul ki, egy ismertető anyagot bocsátottak a gyermekeket ellátó kórházak részére. Ha a koronavírus-fertőzésen átesett gyereknél újra magas láz, gyulladásos tünet tapasztalható, akkor a kezelőorvosnak gondolnia kell ennek a sokszervi gyulladásnak a lehetőségére is.

Magyarországon a klinikák és a Heim Pál gyermekkórház kezeli az ilyen szövődményekben szenvedő gyereket, ezeken a helyeken a gyógyításhoz minden feltétel adott, és a gyerekek felgyógyulnak ebből a szövődményből – fűzte hozzá.

A járványhelyzetről szólva

Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és az elhunytak számában is csökkenés látszik. A gyógyultak száma mára két és félszerese az aktív fertőzöttekének, és szintén csökken a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szoruló betegek száma. Jelenleg 3793 ilyen beteget kezelnek kórházban, közülük 254-en vannak lélegeztetőgépen.

(MTI)

Címlapképen: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnálom, hogy hozzád, munkádhoz méltatlan hozzászólás született. Tudnod, tudnotok kell, hogy a magyarok döntő többsége nagyon nagy tisztelettel, hálával és elismeréssel tartozik a vírus elleni küzdelem első vonalában dolgozók, de az egészségügy minden ágában az emberek életéért, gyógyulásáért küzdők irányában.

Bizonyára Te és munkatársaid is érzékelik a járvány hétköznapi emberekre gyakorolt pszichés, mentális hatásait, következményeit is, nem ismeretlen számotokra sem a helyzet szülte idegesség, ingerlékenység, türelmetlenség, a jó és a rossz megkülönböztetésének apadó képessége. Jó egészséget és további példamutatást kívánok Neked, s harcostársaidnak.

"akkor már a korlátozások nagy része tényleg feloldható - maszkviselés mellett! "

Valahol olvastam. Akiknél már vannak tünetek, pld. köhögés, nem ajánlatos a maszkviselés. A szervezet állítólag a köhögéssel próbál megszabadulni a fölösleges és káros anyagoktól. Ha pedig maszkot haznál, akkor a szervezet visszakapja azok anyagok egy részét, melyektől már sikerült szervezetnek megszabadulnia. Hogy hülység-e vagy nem, nem tudom. A világhálón sok minden olvasható. Az okos és jó dolgoktól kezdve a legnagyobb marhaságokig. Sajnos nem tudni, hová lehet ezt az információt sorolni. Van valakinek erről véleménye?

Múltkor arra tippeltél, hogy meghalt. Kérdezted is tőlem.
Írtam neked, hogy itt van, csak nevet váltott, mert kitiltották.
Úgy tudta akkor, hogy kitiltották.

Nincsenek sikereid az életben, ugye? Szar lehet látni a sikeres, tettre kész embereket, mert arra emlékeztetnek, hogy béna és tehetségtelen vagy és semmire se vitted az életben. Ahogy öregszel, ez egyre frusztrálóbb lesz... nem irigyellek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés