Mindenhova beteszik mocskos mancsukat

2021. február 24. 10:12

Vásárhelyi Mária
Facebook
Egyre inkább szaporodnak a városban a helyek, helyszínek, amelyek számomra a No Go zónához tartoznak.

„A hetvenes években szombat esténként hatalmas bulik voltak a Színművészeti Főiskola Vas utcai épületében. Láttam sok izgalmas előadást az Ódry Színpadon és sok éven át tanítottam ott. Aztán az utóbbi hónapokban azért jártam oda, hogy élelmiszert, takarót vigyek a barikádokon hősiesen küzdő diákoknak. Ma már ha tehetem, elkerülöm a Vas utcát, mert ha arra megyek, megkeseredik  a szájam íze. Számos nagyszerű élményem fűződik, az egyébként elviselhetetlenül ronda Nemzeti Színház épületéhez. De 2013 óta eszembe sem jut, hogy lenne ott bármi keresnivalóm, ahogy kerülöm a Vértanúk terét és a Kossuth teret is.

És egyre inkább szaporodnak a városban a helyek, helyszínek, amelyek számomra a No Go zónához tartoznak. Éppen úgy ahogy a hatalom egyre mélyebben nyomul be a magánszféránkba, az életmódunkba, a közös tereinkbe és az emlékezetünkbe is. Nemcsak a történelmet írják át a »mostantól minden másképp volt« jeligére, hanem a személyes múltunkat is megpróbálják átértelmezni, kisajátítani. Mindenhova beteszik mocskos mancsukat, folyamatos a térfoglalás, a másként gondolkodók kiszorítása.

Sokszor már nem is a hódítás, hanem a puszta gonoszság motiválja ezt. Hogy minden nap érezzük egyre rosszabbul magunkat ebben az országban. Mert ők annál jobban érzik magukat. A Klubrádió ellehetetlenítése nem azért történt, mert abban bíznak, hogy így közönségének egy része Fidesz-szavazó lesz, hanem azért, hogy csattogtathassák az ostort. Hogy minden nap emlékeztessenek rá, hogy ebben az országban ők mondják meg, hogyan kell élni. Hogy mi a család, ki az apa és az anya, mit hallgassunk, merre járjunk, hogyan érezhetjük jól magunkat. És nem hagynak békén! Ha nem úgy élsz, ahogyan ők diktálják, nem azt és nem úgy szereted, ahogyan ők elvárják, akkor hazaáruló vagy. Idegen, ellenség.

A Kádár-rendszer a nyolcvanas években azért volt élhető a többség számára, mert békén hagyták az embereket. Nem akarták meggyőzni őket, nem folyt ideológiai hadviselés, a hatalom nem gerjesztett konfliktusokat. A kimúló félben lévő hatalmi dinoszaurusz sem akart mást, mint nyugalmat és békességet. És ezért cserébe egy kicsit mindig eresztett az istráng szorításán.  ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Reagálnál a miniszterelnökjelölt-jelöltetek (!!!) sofőrjének Auschwitzot éltető képére, Hitlert ajnározó bejegyzéseire? Tudod, párttag, választókerületi elnök, képviselőjelölt is.

Nos?

Ahogy apád betette mocskos mancsát a Szociáldemokrata Pártba:
"...érzelmeinkben, kultúránkban és képzettségünket tekintve is marxisták voltunk már. 1939-ben aztán beléptünk a kommunista pártba."
Vásárhelyi ezután már pártfeladatokat teljesít. Ha a párt azt parancsolta, szimuláljon és adja el magát annak, ami nem az, Vásárhelyi zokszó nélkül megtette.
"Egyúttal sok kommunista, köztük én is, azt az utasítást kapta, hogy lépjen be a szociáldemokrata pártba, és kerüljön lehetőleg felelős pozícióba, de továbbra is a kommunista párt vezetőségének utasításait kövesse. Én például 1939-1944-ig az SZDP tagja voltam, és két éven át titkárkodtam az óbudai ifjúsági szervezetben."

Valahányszor elmegyek, a Nemzeti színház épülete előtt, vagy bemegyek mindig megcsodálom azt a szép épületet.

Kérdezd meg a papokat, hogy mennyire hagyta őket békén a nyolcvanas évek alatt a Kádár rendszer. Tudnának mit mesélni, te nyomorult komcsi.

Azt hittem, nincs lejjebb. De van: Vásárhelyi a színművészetin tanított:-))))

Hazugság, h. a 80-as években a Kádár rendszer békén hagyta volna a társadalmat. Finomodott a kín, de semmivel sem volt a gyeplő lazább. Kiszolgáltatottak voltunk, a rendszert képviselőkön múlt az életünk és ők éltek a lehetőségeikkel. Ellen-véleményről hallgatni kellett, ha valamire jutni akart az ember, de hivatalos elvárásnak is hangot adtak esetenként, h. beszéljen inkább,. Jó, ha ez elől kitért, már em okvetlenül verték. Gyengébb idegzetűt a felszólítás maga és a verés lehetősége is, nem beszélve családi megtorlás lehetőségéről, megviselte.

Végül is mintha a vízlépcsőn csúsztak volna el, a Horn 98-as vereségének az volt az egyik oka. Ennek a rémes brancsnak a sara, h. abból is végül rosszul jöttünk ki és még nem lehet tudni, h. a zsilipelés miatt nem szennyeződik-e el a kavicságy borította édesvíz vagyon.

Az, h. az újjá-régivé varázsolt Kossuth tér nem tetszik ennek a szerencsétlennek, az ő baja. Legjobb lenne, ha a volt romos Várbazár környékére sem tenné a lábát. Van még egypár ilyen újjávarázsolt hely ott, ahol magyarok laknak. A volt MSZP-SZDSZ kormányok a közvagyon háborús pusztítással felérő veszteségét tudják felmutatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés