Gyurcsány embervadászata

2021. február 24. 18:48

Bán Károly
Magyar Hírlap
Hogy lehet az, hogy egy még ma is élő – tehát el nem utasított – feljelentés ellenére sem történt semmilyen számonkérés?

„A napokban a VivaNatura Televízió Völgyesi Miklós nyugalmazott Legfelsőbb Bírósági tanácsvezető büntetőbíróval készített interjút.

Völgyesi volt az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján történt rendőri brutalitások kivizsgálására alakult Civil Jogász Bizottság társelnöke, később pedig a Balsai-bizottság büntetőjogi szakértője.

A műsor készítői azt a kérdést tették fel, hogy tizenöt évvel a rendszerváltozás történetének leggyalázatosabb eseménye után hogyan ülhetnek olyanok a parlamentben, jelentkeznek be a hatalom megszerzéséért a jövő évi választásra, akik embereket kínoztak, tartóztattak le és börtönöztek be jogtipró módon? Hogy lehet az, hogy egy még ma is élő – tehát el nem utasított – feljelentés ellenére sem történt semmilyen számonkérés?

A feljelentést Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel szemben éppen Völgyesi Miklós tette meg a Balsai-bizottság jelentése alapján, amelyet az Országgyűlés határozati javaslatban is elfogadott. A volt büntetőbíró úgy fogalmazott, Budapest utcáin az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján embervadászat folyt, és hivatalos személy által elkövetett emberölés kísérletét valósította meg az akkori miniszterelnök.

A Balsai-jelentésre hivatkozva azt mondta, a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhették el a magukat és a testületet példátlan módon kompromittáló cselekményeket. Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a bukott kormányfő politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát. Sőt, Völgyesi szerint a terrorcselekmény gyanúját is megalapozhatta volna, ám ennek vizsgálatára sem került sor.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így van. És most már késő is. Ha 2021-ben lecsuknák 2006 miatt, lehet, hogy még tüntetnék is érte. De persze az újságíró úr sem gondolta komolyan. Csakhát kell a napi fizu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában