Korai még Fekete-Győr András miniszterelnök-jelöltsége

2021. február 23. 7:09

Nagy Attila Tibor
Facebook
Frissesség, új arcok: igen. Valódi újdonság: hát nem. Hatalomvágy: igen. Ez a Momentum igazi üzenete mára.

„A MOMENTUM RENDEZVÉNYÉRŐL

Miniszterelnök-jelölt lett hát Fekete-Győr András. Korai még... A politikusnak egy percnyi parlamenti képviselői tapasztalata sincs, pedig itt fontos tapasztalatokra lehet szert tenni más pártokkal való politikai csatákról és együttműködésről, szakpolitikai ismereteket is lehet szerezni a választópolgárok közjogi képviselete révén is. Emellett nem lesz könnyű elhitetni a választópolgárok középkorú és idősebb részeivel (ők vannak nagy többségben), hogy egy 31 éves, köztisztséget nem betöltött politikus alkalmasabb jelölt lehet a gazdag politikai tapasztalatokkal felvértezett, a nemzetközi politikában jártas, jókora ravaszsággal bíró Orbán Viktornál vagy Dobrev Kláránál, aki történetesen az Európai Parlament egyik alelnöke.

Néhány egyéb megjegyzés:

– Több tiszteletet is megérdemeltek volna a magyar orvosok, ápolók egykori kollégájuktól, Cseh Katalin EP-képviselőtől, aki olyan országot akar, ahol »a kórházakba gyógyulni és nem meghalni járnak a betegek«. A járvány elleni küzdelem fényében ez elég rosszul sikerült mondat.

– A miniszterelnök-jelöltség állítás azt feltételezi, hogy a párt erősen hisz a jó választási szereplésben - ebbe kevésbé illett bele Hadházy Ákos lamentálása, miszerint még az a gondolat is felvetődhet, érdemes-e egyáltalán elindulni a jövő évi , nem fair választáson.

– Ugyanakkor kijött a Momentum erőssége is az online rendezvényen, vagyis a párt ügyesen képes beverekedni magát a hírekbe. A 24.hu máris kiemelte a 4 napos munkahétre vonatkozó - vélhetően népszerű - ígéretet. Fekete-Győrnek abban igaza van, hogy a világon jelen van olyan foglalkoztatási szemlélet, amely szerint a rövidített munkaidő nemhogy rontja, de inkább növeli a munkatermelékenységet, mert motiváltabbá, pihentebbé teszi a munkaerőt a több szabadidőnek köszönhetően. Az apróbetűs rész nem lényegtelen: csak 2030-ban vezetné be a rövidített munkaidőt a Momentum.

– A párt ügyesen fogalmazta meg azoknak a dühét, akik szerint az Orbán-rendszer a lopásról szól és ezért kell eltakarítani a 2022-es választáson. Jó látszik, hogy a Mészáros-Tiborcz stb. oligarchák az Orbán-rendszer Achilles-sarkai, és minderre hatásosan lövöldözik a Momentum (is).

– Kijött egy olyan tartalmi probléma , hogy az újdonsült miniszterelnök-jelölt nem beszélt a határon túli magyarok sorsáról (pl. a magyar nyelv oktatását is sújtó ukrajnai jogszabályról). Magyarország mindenkori miniszterelnök(jelöltje) egyszerűen nem ignorálhatja ezt a körülményt, különben megágyaz azon kritikáknak, hogy a párt nem a magyar, hanem az idegen érdekeket szolgálja

– A párt bevallottan »nyugatias«, ezt a pártelnök újfent megerősítette. Talán túlságosan is az. Az EU, a Nyugat a beszédben a jóság, a tisztaság, a fejlettség szinonimájaként jelent meg. A magyar történelemben nem jártasak nem is sejtik, hogy nálunk évszázadokra visszavezethető a Nyugathoz való csatlakozás, felzárkózás álma, törekvése - miközben a Momentum változást, újdonságot hirdet, valójában a magyar politika egyik nagyon régi reflexéhez nyúl vissza. Egy miniszterelnök-jelöltnek ugyanakkor tudnia kellene: tetszik, nem tetszik, Oroszország és Kína hatása hazánkra egyelőre megváltoztathatatlan realitás, legfeljebb annak mértékén lehet vitatkozni. Kár, hogy a beszéd erre sem tért ki - no de majd a részletes program!

– Ó, igen, a program. A Momentum ma meghirdette az »Új Magyarország« programját, vízióját. Mivel több, mint három évtizede követem a politikát, sok mindenre emlékszem és rögtön beugrott, hogy annak idején a Gyurcsány-kormány »Új Magyarország Fejlesztési Tervként« tette közzé az ország fejlesztéspolitikáját (ennek nyoma még mindig megvan: https://www.palyazat.gov.hu/_a_kormany_dontott_az_uj... ). De hát Gyurcsány nem a régi elit része a Momentum szemében? Vagy nem tudja a Momentum, hogy éppen Gyurcsány kampányolt az »Új Magyarországgal«? Újnak mindenesetre nem új.

És látok egy paradoxont: miközben ez a párt újdonságot, változást hirdet, egyáltalán nem lép túl a »nyugatiasak«, »urbánusok« valamint a »nemzetiek«, »keletiesek« közötti régi-régi ellentétpáron. Nem tanúsít empátiát azok iránt , akik szerint vigyázni kellene a Nyugatnak való túlzott alárendelődéssel és nem kellene ennek oltárán feláldozni a határon túli magyarok ügyét. A Momentum eddigi működése hozzájárult a magyar politika eme törésvonala fenntartásához, hasonlatosan az SZDSZ-hez.

Frissesség, új arcok: igen. Valódi újdonság: hát nem. Hatalomvágy: igen. Ez a Momentum igazi üzenete mára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk az feltűnő, hogy mennyire nekimentek FeGyőrnek.
Nemcsak ez a Nagy (igazi feketeöves ballib megmondóember), de egy csomóan... Ungár, a hvg (!!), stb.

Jakab bejelentkezésekor pl. semmi hasonló reakció nem volt. Pedig hát...

Fegyőr azért kell, mert a magyarok tudják a Kis-Antantról, hogy francia seggek nyalásával terem a földbirtok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés