Hamis színben tüntetik fel Orbán országát a „munkapárti konzervatívok”

2021. február 23. 14:58

Végh Márton
Jacobin Magazine
Orbán sokkal több kulturális háborút indított el, mint gazdasági változást.

„Boris Johnsonon és Benjamin Netanjahun kívül kevés hivatalban lévő politikus kapott annyi dicséretet az amerikai jobboldaltól, mint Orbán Viktor. Rezsimjének konkrét politikája alapján azonban a munkások oldalán álló posztliberálisok szeretete Orbán felé nem más, mint ábrándozás. Nem véletlen, hogy a Rómában tartott, 2020 februárjában tartott Nemzeti Konzervativizmus konferencián Reagan igazi örökösének szerepét öltötte magára. A munkapárti, prominens amerikai jobboldaliak dicsérete segít abban, hogy Orbánék jobb színben tűnjenek fel. Azonban ha a tét nagy, úgy mindig a nagytőkés republikánusokhoz és az old school Torykhoz fognak dörgölőzni. A posztliberálisok kritizálhatják a nyugati marxistákat, amiért képmutató módon támogatják a korábbi keleti blokk elnyomó rezsimjeit, de ők sem különbek, amikor nem vesznek tudomást az orbáni gazdaságpolitika valóságáról.

Néhány Orbán-védelmező azonban talán nem a munkaalapú gazdasági intézkedések miatt utazik Budapestre, naivitásból, hanem a kulturális konzervativizmus miatt. Ha ez így van, sokban nem különböznek Steve Bannontól. Ő hiába híresült el, mint az amerikai jobboldal »gazdasági populistája«, nem igazán akarta elképzeléseit átültetni a gyakorlatba, mikor a Fehér Házban volt. Mint Joshua Green is mondta, Bannon csak pár napig próbált belső támogatókat szerezni a multimilliomosok adóemeléseihez, ahelyett, hogy a bevándorlóellenes hangot erősítette volna.

Az olyan megfontoltabb Orbán-hívők mint Sohrab Ahmari, a New York Post munkatársai, joggal ismerték el, hogy a magyar szociál- és gazdaságpolitika »nem teszi népszerűvé az országot a progresszívek körében«, míg mások, például Rod Dreher, mindig hangsúlyozták Orbán elkötelezettségét a keresztény értékek mellett. Valójában a határkerítés megépítésétől a gender-tudományi osztályok megszüntetéséig és az azonos nemű párok örökbefogadásának tiltásáig terjedő intézkedésekkel Orbán sokkal több kulturális háborút indított el, mint gazdasági változásokat. Korábban megkérdőjelezték a posztliberális konzervatívok szolidarista gazdasághoz való ragaszkodásának őszinteségét. Most Orbán Magyarországához való hozzáállásuk teszi próbára valódi elköteleződésüket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megértem, hogy melegként zavar az Orbán kormány.

Eltakarodhat a kurva anyjába ez a CEU-s kisköcsög. Biztos ez is faszszopó buzeráns.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés