Amerika: átlépte az 500 ezret a koronavírus miatt elhunytak száma

2021. február 23. 6:30
A regisztrált fertőzöttek száma már több mint 28 millió az Egyesült Államokban.

A globális koronavírus-halálesetek mintegy 19 százaléka az Egyesült Államokban történt,

miközben az ország a világ népességének csupán négy százalékát adja.

„Lesújtóak ezek a számok” – jelentette ki Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök fertőző betegségekkel foglalkozó főtanácsadója az ABC News televízióban. A szakember hozzátette: „Rosszabb a helyzet, mint szinte bármely más országban, miközben egy magasan fejlett, gazdag nemzet vagyunk.”

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest – ahogy a szakértők fogalmaztak – megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban.

Ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta. A tavalyi év elején a járvány – miután végigsöpört az országon – májusig 100 000 ember életét követelte. Az áldozatok száma szeptemberre megduplázódott, és az egészségügyi szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy az őszi és téli hónapokban a vírus újabb terjedése várható. Decemberre az áldozatok száma elérte a 300 000-et. Az utóbbi alig három hónapban 230 000-en vesztették életüket a Covid-19 betegségben.

A koronavírussal összefüggő halálesetek tekintetében december és február között az egyesült államokbeli esetek a globális esetek 46 százalékát tették ki,

pedig ebben az időszakban már elérhetők voltak a vakcinák, és megkezdték az amerikai lakosság beoltását. A hétfői tragikus mérföldkő ellenére úgy tűnik, hogy javul a helyzet, ugyanis a regisztrált fertőzéses esetek száma már a hatodik egymást követő héten csökken Amerikában. Az egészségügyi szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a különféle mutációk – amelyeket eredetileg Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában fedeztek fel – újabb hullámot indíthatnak el, amely azzal fenyeget, hogy megfordítja a közelmúlt pozitív tendenciáit. Fauci óvatosságra intett, és azt kérte az amerikaiaktól, hogy tartsák be a közegészségügyi intézkedéseket, például a maszk viselését, a fizikai távolságtartást és a tömegek elkerülését.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem mondhatjuk, hogy vége van, túl vagyunk rajta”

– mondta a szakember. Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn este megemlékeznek az áldozatokról. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pedig bejelentette, hogy a szövetségi épületeken félárbócra engedik az amerikai nemzeti zászlót.

A washingtoni Nemzeti Katedrálisban hétfőn este 500-szor megkondítják a harangokat, ezzel tisztelegve a koronavírus eddigi 500 000 áldozatának emléke előtt.

(MTI)

(Címlapkép: A Zászlók mezeje elnevezésű installáció. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legújabb adatok szerint az amerikai feketék várható élettartama több mint két évet esett tavaly, 72,78 év körül lett (https://www.pnas.org/content/1..)

Több évvel elmarad ez nem csak a magyar, de a román vagy fehérorosz várható élettartamtól is. Állati.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés