Miért pont Észtország?

2021. február 22. 15:01

Matolcsy György
Növekedés.hu
Miért is ne ismerhetnénk fel azt, hogy az észtek mintegy 2,5-szer jobbak voltak nálunk a 2020 előtti évtizedben?

„A 2009 utáni és 2020 előtti évtizedben Észtország az EU-átlag 64,6 százalékáról közel 84 százalékra zárkózott fel, ezzel közel 20 százalékponttal közeledett a fejlett európai országok szintjéhez.

Csak Litvánia volt még náluk is sikeresebb, ők 56,9 százalékról jöttek fel szintén 84 százalék közelébe, így mintegy 27 százalékpontot hoztak be korábbi lemaradásukból. Románia a harmadik helyezett a 9 kelet-közép-európai országból, ők a 2009-es 52,2 százalékról 70 százalék közelébe emelkedtek fel 2019 végére. Lettország 16 százalékponttal, Lengyelország 13 százalékponttal közeledett az EU átlaghoz. A hatodik helyen áll e rangsorban Magyarország, majd Csehország, mindketten 10 százalék alatti felzárkózási teljesítménnyel. Közép-Európa két eurózónás gazdasága közül Szlovénia igen szerény mértékben, 2,4 százalékponttal közeledett, Szlovákia azonban mínusz 2 százalékpont körüli mértékben távolodott az uniós átlagtól.

Az észtek a kicsik számára legjobb fejlesztéspolitikát választották: »felülről« berepültek egy éppen felívelő új szektorba. Az írek is ezt az utat választották 1988 után, a dél-koreaiak már többször (most éppen az akkumulátoriparban), de korábban az ázsiai kistigrisek is ezzel a stratégiával nyertek. Beszédes, hogy míg az észteknél az IT szektor súlya a negyedik leggyorsabb növekedést érte el az EU tagállamait tekintve, addig a magyar IT szektor Olaszország után a második legrosszabb helyezésen áll.

Az észt stratégiából következett az intézmények, kiemelten az állam működésének az átalakítása. Észtország a digitális átalakulás éllovasa lett. Az oktatást, a vállalatokat, a háztartásokat és a közigazgatást egyaránt digitalizálták. Az észt »digitális állam« által nyújtott szolgáltatások 99 százalékát on-line lehet intézni. Ezzel Észtország világhírnevet szerzett – az ENSZ tagállamok között elnyert harmadik helyezéssel – az e-kormányzati fejlettségben.

Ez a kulcs ahhoz, hogy a technológiai cégeket érintő beruházások terén 2020-ra európai éllovas lett Észtország és az innovációt tekintve is a legelső helyet érte el a 9 kelet-közép-európai állam között.

Magyarország számára az észt példa sok tanulságot kínál”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig úgy érzem, hogy Matolcsyra érdemes odafigyelni, mert nagyon tiszta világképe van. Csak bízni tudok benne, hogy minél többet megfontolnak a javaslataiból.

A teljes cikkben ez is szerepelt:
"A 2008/2009-es válság miatt Észtországból külföldre költözők zöme visszatért, mert 2015-ben a balti államban a bérek újra elérték a válság előtti szintet."
illetve:
"Erős jövőkép kell, jó stratégia, teljes digitális átmenet, magas beruházási ráta, tartósan dinamikus termelékenység-növekedés, bérfelzárkózás, a külföldön dolgozók hazahívása, alacsony államadósság, erős technológiai szektor, sok innováció és világszínvonalú egyetemek."

" +látszik, h mennyire jót tett Szlovákiának is az euró..." meg Szlovéniának.

A baltiak is bevezették az eurót, de már a 2008-2010-es válság után. Az észtek gyakorlatilag akkorák, mint egy város, amelyik Finnországgal határos. Ez azért jócskán nyomott a latba a növekedési lehetőségeiket tekintve.

Válaszok:
ThunderDan | 2021. február 22. 18:22

Ez is része, nyilván, de 2-3e bruttóból nem jönne össze az a 20e dollár/fős GPD (amiben ugye a gyerekek és nyugdíjasok is benne vannak)

+1
Pl. Londonban annak ellenére rengeteg litván dolgozik, hogy egy kifejezetten kicsi országról van szó (kb. Magyarország harmada).

Na igen, egy alig több mint 1 milliós ország.

Viszont a GDP (különösen a PPP alapú) jól mutatja egy ország jövedelemtermelő képességét. Persze, van jobb is, mint például a GNI, de arányosításhoz nem rossz.
Egyébként Észtország jövedelme nemcsak a külföldről hazautalt pénzekből jön, még csak nem is 50%-ban, persze nyilván Finnországban sokkal feltűnőbbek az ott dolgozó észtek.

Mindenesetre nagyon bíztató, h. Matolcsy látja, merre az arra. Nyilván így van. Csak legyen idő!

Nagyon nehéz egy szegény országban széthúzni a jövedelmeket alkalmazotti tömeg szinten. Az orvosoknál most megkísérelnek valamit, persze, az emeléseknek a minőségi különbségekhez köze nincs ebben a lépcsőben, pedig ez így nem igazán jó. Nem az inaktívak gondjai a lényegesek, hiába ezen siránkozik Populisszima minden szereplésekor.

Egy jó IT-s Németországban a dupláját keresi. Nem mindegy. Annyival nem drágább az élet. Mindegy. Amit eddig megcsináltak az mindenképpen imponáló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés