Még egy nagy levegőt

2021. február 22. 7:16

Friss Róbert
Népszava
Valami zavar lehet a hatalom köreiben, ha úgy érzik: még ez a nem kis lélegzet hiányozhat, hogy bebiztosítsák jövő évi győzelmet.

„Ha van mitől féltenie a kormánynak a hatalmat, az a járvány kezelésének káosza, ami kormányzóképtelenségét bizonyítja. A kormányzóképesség viszont a legfőbb ütőkártyája volt – és maradt – a hatalomnak, annak a propagandakormányzásnak, amihez körömszakadtáig ragaszkodik, miközben kapkodva harap és karmol, mert sarokba szorítva érzi magát. Inkább elviselhetőnek érzi és feleslegesen magára húzza az amúgy is lefojtott Klubrádió miatti nyugati kritikákat, tartja anyagi és morális nyomás alatt a kormánykritikus sajtó maradékát. Hiábavalóan: nem a média dolga ugyanis, hogy kormányt váltson, az a politika feladata. A médiáé »csak« annyi, hogy a hatalmat a valósággal és saját hazugságaival, habzsolásával szembesítse, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa a valóságról, hogy felerősítse a nyilvánosság hangját. A médiavilág pedig van annyira szegmentált, hogy a rendszerkritika itt vagy ott felszínre törjön, bármennyire sikeres volt is a Fidesz a közvélemény semlegesítésében. A valóság végül is mindig, újra és újra feltűnik, gyorsvonatként közeledik, és nem lehet megállítani.

Mondhatja ezért a külügyminiszter, hogy az egész nyugati sajtó hazudik, amikor számon kéri a sajtószabadságot. A sajtószabadság mértékadó polgári idea, de a valóságban soha nem létezett, nem is létezhet, mert a nyilvánosság szabadságához kötődik, ahhoz, mennyire igényli a közönség a tudást saját közösségéről.

Ezért téved a külügyminiszter és a hatalom: nem az a gond, hogy egy kormány erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat. Hanem az, hogy hazudik a valóságról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát bizony a járványok már csak olyanok, hogy nehéz őket kezelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés