Elkezdődött Biden és Putyin első komolyabb szkanderozása

2021. február 22. 21:07
Joe Biden amerikai elnök B-1-es bombázókat vezényelt Norvégiába két hete, a Kreml válaszul több hadgyakorlatot is indított északon és Kalinyingrád körül.

Február elején jelentette be az Egyesült Államok légiereje, hogy B-1B bombázókat küldenek Norvégiába, hogy megvédjék Amerika érdekeit az Északi-sarkkörön és az azt körülvevő vizeken – írja a Portfolio. A lépés egyértelmű üzenet volt Joe Biden részéről Oroszországnak, hiszen mint a portál is írja, soha korábban nem küldött még az Egyesült Államok bombázókat Norvégiába. A bombázók üzemeltetéséhez szükséges eszközöket és pilótákat már a norvégiai Orlandba szállították.

Február 9-én az oroszok válaszul két Tu-160-as nehézbombázót röptettek Skandinávia és az Északi-sarkkör körül, egy 12 órán át tartó hadművelet során. A két gép közel 10 ezer kilométeres kört tett meg; az Engels-2 légibázisról szálltak fel Oroszországból, aztán a Jeges-tenger felé vették az irányt, majd elrepültek a norvég partok mellett, végül pedig visszatértek Engelsre. A bombázókat átmenetileg két Rogacsevóról (ez egy légibázis Novaja Zemlján) felszállt MiG-31-es elfogó-vadászgép is kísérte, ahogy átrepültek a Kara-tenger felett.

A Portfolio által szemlézett Forbes kitér arra is, hogy Oroszország körülbelül 50 darab Tu-95-ös, Tu-22M és Tu-160-as bombázóval gyakorlatozik rendszeresen az északi régióban, viszont a megnövelt NATO katonai jelenlét miatt még több gyakorlatra kerülhet sor, még több repülőgéppel. Két ilyen gyakorlatot már el is indítottak.

Múlt szerdán jelentette be a Kreml, hogy új gyakorlat-sorozatba kezdenek, melyben az Engels-2-es légibázison állomásozó Tu-160-as és Tu-95-ös bombázók kulcsfontosságú szerepet játszanak majd. A pilóták és a kiszolgáló-személyzet feladata az lesz, hogy ha riadót fújnak a bázison, szereljék fel gépeiket és szálljanak fel, amilyen gyorsan csak lehet, aztán induljanak el egy kijelölt célpont felé.

Ezen kívül azt is bejelentette az orosz vezetés, hogy a Kalinyingrádban állomásozó Szu-27-es elfogó-vadászgépek pilótái a bombázók elleni harcmodort fogják gyakorolni, anélkül, hogy megnevezték volna akár a NATO-t, akár a frissen a régióba vezényelt B-1-eseket.

Nyitókép: Mihail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés