Kivágott fák, szeméthegyek: így fest Karácsonyék zöld stratégiája

2021. február 21. 11:35
Egy fővárosi kezelésű természetvédelmi területen kivágják az erdőt, és máris gyűlik a szemét – számol be a Magyar Nemzet.

„Nem sikerült megvédenie a Karácsony Gergely vezette baloldali városvezetésnek a saját kezelése alá tartozó természetvédelmi területet, a Turjánost a XV. kerületben. Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta, az önmagát zöldként aposztrofáló városvezetésnek nehezen kiismerhető a koncepciója a külvárosi területeken található zöldfelületekkel kapcsolatban, és ennek elborzasztó példája az, ami a Turjánossal történik” – írta meg vasárnap a Magyar Nemzet. 

A történet előzménye, hogy a fővérosi közgyűlés a 25/2013. (IV.18.) Főv. Kgy. rendelet módosításával július 1-jével védetté nyilvánította a Szilas-tavat, mely egy kis tavacska a Szilas-patak és az M3 találkozásánál, melynek védetté nyilvánításig még neve sem volt. Ezt követően gyakorlatilag az erdő nagy részét kivágták, ami azért is különös, mert az erdősáv a Turjános természetvédelmi területhez tartozik. 

A területet mostanra szinte teljesen letarolták arra hivatkozva, hogy a területen halott fák voltak csupán. A Magyar Nemzet idézi a holtfákra vonatkozó természetvédelmi rendelkezéseket is, aminek fényében a hasonló tarvágás teljesen szakszerűtlennek tűnik. A pilisi parkerdő gazdaság cikke szerint „az odúlakó madarak és emlősök, valamint gombák, kétéltűek, xilofág (elpusztult fákban, cserjékben vagy a még élő egyedek elpusztult részeiben élő) rovarok és például denevérek találhatnak otthont a visszahagyott fák odvaiban, üregeiben. A holtfák eltávolítása nagyban károsítaná az erdők biodiverzitását, az erdei ökoszisztéma sokszínűségét, hisz ezek a fajok mindegyike hasznos feladatot lát el az erdő működésében”.

A magát zöld szemléletűnek nevező budapesti kormányzat, melynek vezetője a Párbeszéd politikusaként maga is a környezetvédelem ügyének elkötelezettje nem rendelkezik átfogó környezetvédelmi koncepcióval, ennek eredménye a Szilas-patak mentén végbement pusztítás is – összegzi riportját a Magyar Nemzet. 

Fotó: Főkert

 

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldali álcivil szervezetek hol vannak ilyenkor?

Pontosan.

Mert az kevés, hogy itt a mandineren vagy a Pesti Tévében sokadszor le van írva, el van mondva KamuGeri "városvezetésének" minősíthetetlen színvonala, illetve a szavai és tettei (illetve azok hiánya) közötti ordító különbség.

DE VALAHOGY EZEKET A TÉMÁKAT TEMATIZÁLNI KELLENE A NEM JOBBOLDALI MÉDIÁBAN IS!

Nem láncolták oda magukat...

Karácsonyhoz méltó környezet.

"A területet mostanra szinte teljesen letarolták arra hivatkozva, hogy a területen halott fák voltak csupán."
HOLOTT!!!
"A holtfák eltávolítása nagyban károsítaná az erdők biodiverzitását, az erdei ökoszisztéma sokszínűségét, hisz ezek a fajok mindegyike hasznos feladatot lát el az erdő működésében”.
Ugyanez a sors várna Magyarország lakosságára
egy 2022-es Európai Egyesült Államok-párti győzelem esetén.
A költő leírása újra véres valósággá válna:
AKIK ITT ÉLNEK, APÁIK, NAGYAPÁIK FÖLDJÉN, EZT LÁTNÁK ZÁHONYTÓL SOPRONIG:
"Bújt az üldözött s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában,
Bércre hág és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger fölette. "

Nincs szemét?
Turjánost a XV. kerületben.

Ha majd kiröhögted magad. Érted? Te magad!

A szemétről beszéltem. Erre te jössz az erdővel.

Igen, olvasom néha, hogyan beszélsz az emberekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés