Washington hivatalosan visszatért a párizsi klímamegállapodáshoz

2021. február 19. 16:41
Biden a multilaterális megállapodások és diplomácia híve, és jelezte, hogy komolyan veszi a klímaváltozás ügyét.

Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan visszatért a 2015-ös párizsi klímamegállapodáshoz, közel egy hónappal azután, hogy a januárban beiktatott Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett erre. „Az éghajlatváltozás és a tudománnyal kapcsolatos diplomácia soha többé nem képezhetik részét külpolitikai vitáinknak” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Donald Trump előző amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát az egyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet ró az amerikai gazdaságra. A hosszú átfutási idő miatt azonban a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Egyesült Államok valójában 2020 novemberéig nem lépett ki a megállapodásból hivatalosan.

Biden mindazonáltal a multilaterális megállapodások és diplomácia híve, és jelezte, hogy komolyan veszi a klímaváltozás ügyét. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés