Vis maior támogatást igényel Eger a vár leomlott támfalszakasza miatt

2021. február 19. 20:18
Cél, hogy gyors megoldást találjanak a további károk megakadályozására.

A Dobó István Vármúzeum pénteki tájékoztatása szerint a történtek óta tartanak a műszaki felmérések és konzultációk a Szép bástya délnyugati támfalszakaszának kárelhárítási, majd helyreállítási munkáinak mielőbbi megkezdése érdekében. A megyeszékhely önkormányzata és a működtető vármúzeum közös célja, hogy a szakemberek gyors megoldást találjanak az esetleges további károk megakadályozására és a lehető leghamarabb megkezdődhessen a bástya megerősítése, a támfal rekonstrukciója – közölték.

Mindezzel párhuzamosan jelenleg is tart annak a pályázatnak az előkészítése, melynek jövő hétre tervezett benyújtásával a fenntartó az állami vis maior keretből igényel támogatást a beruházáshoz – jelezték.  A közlemény kitér arra is, hogy a hatályos rendelkezések értelmében a műemléki épületegyüttes továbbra is zárva tart, oda kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, a felmérést, kárelhárítást végző szakemberek, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be.

A vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza szerdán, a kora délelőtti órákban omlott le Egerben. A történtek során nem sérült meg senki. A helyszínen dolgozó szakemberek véleménye alapján az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az esőket követő erős fagyra hivatkoznak, biztosan pereskedni fognak. Kedvenc magyar váram, ráadásul egy ikonikus könyv "főszereplője" is, így én meghitelezném a helyreállítást, aztán behajtanám a vétkesnek itélten. Nem szabad évekig várni, amíg még több leomlik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés