Tízmillió euróra emelik a Nemzetközi Visegrádi Alapot

2021. február 17. 19:22
A Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emeléséről állapodtak meg a visegrádi csoport (V4) kormányfői – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán Krakkóban, az országcsoport jubileumi csúcstalálkozója során tartott közös sajtóértekezleten.

A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a részvételével tartott sajtókonferencián Morawiecki megállapította: a V4 az utóbbi öt évben sokkal erősebb, mint korábban. A konferencia elején a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői közös évfordulós nyilatkozatot, valamint a közös digitális projektekről szóló nyilatkozakat írták alá.    

A visegrádi együttműködés harmincéves fennállásáról megemlékező évfordulós nyilatkozatban a miniszterelnökök többek között rögzítették: a térségbeli társadalmak és intézmények közötti kapcsolatok megerősítését célzó alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emelésével, a V4-nemzedék elnevezésű program keretében elsősorban a fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködésnek az újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket akarják támogatni.

Az alap jelenlegi költségvetése mintegy 8 millió eurót tesz ki.    

Mateusz Morawiecki közölte: a csúcstalálkozón sokat foglalkoztak a koronavírus-járvány témájával, azzal, hogyan lehet ez Európai Uniót (EU) megerősíteni a gyorsabb vakcinázás révén. A járvány elleni harcot össze kell kapcsolni a közös uniós piac védelmével, a gazdaság jövőjéről szóló gondolkodással – hangsúlyozta.    

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki aláhúzta: „most és itt, nem júliusban, augusztusban vagy szeptemberben, hanem legkésőbb májusig van szükség minél több vakcinára. Ennek érdekében ki kell használni az EU gazdasági erejét, nyomást gyakorolni a nagy gyógyszergyártó cégekre, hogy teljesítsék a szerződésekben rögzített szállítmányokat” – szorgalmazta.    

Felidézte: „e cégeknek a vakcinafejlesztés céljából az EU busás előleget fizetett ki, aztán kiderült, hogy a gyógyszergyártók a vakcinákat úgy használják, hogy kerüljék a velük kötött szerződés nem egészen konkrét előírásait”.    

A járvány témájára kitért felszólalása során Charles Michel is, az EU prioritásának nevezve a tagállamok társadalmainak gyors beoltását, a vakcinák minél gyorsabb szállítását.

„Meg vagyok győződve, hogy nagyon keményen dolgozni fogunk a vakcinagyártás növelésén” – jelentette ki. Rámutatott: az uniós tagállamok nevében az Európai Bizottság kétmilliárd adagra szóló szerződéseket kötött, a testületnek most elsősorban a gyártási kapacitások növelésén kell dolgoznia, hogy elérje e megállapodások teljesítését.    

Andrej Babis cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy – mint fogalmazott – „az EU remek tárgyalásokat folytatott abban a hiszemben, hogy a gyógyszergyártók komolyan állnak a témához, most viszont késnek a szállítmányok”. Bírálta, hogy az EU-ban gyártott vakcinák egy részét az unión kívülre szállítják.    

Igor Matovic szlovák kormányfő súlyosnak minősítette az országában fennálló járványhelyzetet, szinte százszázalékosnak nevezte a vírus brit mutációjának részesedését a fertőzésekben. A V4 küldetését Matovic a közös megoldások, álláspontok keresésében látta.

„Ez nem jelenti azt, hogy a csoportnak az EU-ban minden téren a többi tagállammal azonos nézeteket kell képviselnie, valamint azt sem, hogy a csoporton belül kell azonos módon gondolkodni” – húzta alá.

Elutasította egyúttal, hogy a V4 mindig a többi uniós tagállamtól eltérő álláspontot foglaljon el.    

Andrej Babis az országcsoport szerepét úgy foglalta össze: a sikeresnek mondható V4 nem politikai, hanem gazdasági tömb, mely a tagországok 65 millió lakosának érdekeit, és egyúttal Európa érdekeit is védi. A csúcstalálkozón délután a kormányfők közös digitális projektekről, valamint az új technológiákhoz kapcsolódóan a V4 jövőjéről is egyeztetnek.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés