Szinte teljesen leállt az internet Mianmarban

2021. február 14. 22:15
Az AFP francia hírügynökség szerint félő, hogy a hatalmat átvevő hadsereg a puccs ellen kibontakozott tiltakozások leverésére készül.

Szinte teljesen leállt az internetforgalom Mianmarban vasárnap éjjel – jelentette a világhálót figyelő Netblocks civil szervezet.

A Netblocks közölte, helyi idő szerint hajnali 1 órakor, a szokásos 14 százalékára esett az adatforgalom Mianmarban, miközben katonákat vezényeltek az ország több részébe. Az AFP francia hírügynökség szerint félő, hogy a hatalmat átvevő hadsereg a puccs ellen kibontakozott tiltakozások leverésére készül. A Reuters hírügynökség, helyiek beszámolói alapján, azt írta, hogy hajnali 1 órakor mind a négy távközlési cég szolgáltatása elérhetetlenné vált.   

Szinte ezzel egy időben az ENSZ mianmari jelentéstevője, Tom Andrews felhívta a kormánybuktató tábornokok figyelmét, hogy felelniük kell tetteikért. „Olyan, mintha a tábornokok hadat üzentek volna a mianmari népnek” – fogalmazott a Twitteren Andrews.    Vasárnap ismét százezrek vonultak utcára országszerte, hogy a február 1-jén végrehajtott katonai hatalomátvétel ellen tiltakozzanak. Vasárnap, napszállta idején, a puccs óta első alkalommal jelentek meg páncélos katonai járművek az előző főváros, az ország gazdasági központja, Rangun utcáin.

Az amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgároknak, hogy ne menjenek sehova, húzódjanak biztonságos helyre. A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta, a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére, rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés