A Momentum sem kerülheti el az SZDSZ sorsát

2021. február 14. 7:16

Kötter Tamás
Facebook
Arra, hogy jobboldali szavazókat megszólítson, esélye sincs.

„A megszületése (vagy inkább létrehozása – ezt mindenki döntse el maga) óta a Momentum azt kommunikálja, hogy valami teljesen új politikát fog képviselni (lásd a XXI. század pártja kampány amikor még a jobbikkal közösen képzeltek el egy új pólust), amihez természetesen új arcok párosulnak majd. Az áttörés azonban váratott/várat magára, hiába a helyben vagy ide importált profi hivatásos forradalmár kiképzést kapott vezetők (Cseh Kata és az amerikai fiúk), az európai és tengerentúli nagyhatalmak leplezetlen szimpátiája, az egyre jelentősebbé váló, politikai kommunikációs csatornaként működő Facebook (ingyenes kiképzést biztosított a párt aktivistáinak) és a bigtech cégek támogatása, a szoros együttműködés a  civil szervezeteknek álcázott transzatlanti politika befolyásoló NGO-kkal, a párt – jelenlegi tudásunk szerint – nemhogy választást nem tudna nyerni, de még az ellenzék vezető erejévé sem tudott válni. Arra, hogy a jobboldali szavazókat megszólítson esélye sincs, ami egyenesen következik a transzatlanti kijárópárt jellegéből: minden nemzetközi gazdasági (olimpia) és politikai (romániai, szlovákiai választások, ukrán nyelvtörvény) konfliktus esetén a magyarral szemben, a kreátorai érdekei mellett politizált. (...)

Abban már Békés Mártonnak teljesen igaza van, hogy az MSZP részéről indokolatlannak tűnő koalícióra (az így nyert kétharmados felhatalmazásukat lényegében nem kellett használniuk) az SZDSZ által képviselt kulturális hatalom késztette, Vajda Mihály (belsőkörös) szavaival: »a ’80-as évekre az értelmiség volt az autoritás«. A Momentum, természetesen nem rendelkezik olyan fajta értelmiségi osztályhatalommal, mint elődje, de szavazói nélkül kétségkívül nehezen képzelhető el a kormányváltás lehetősége. Viszont »generációs párt« lévén, én most náluk nem látom a koalíció kényszert. Miért »Gyurcsányozzák« össze magukat, miért nem építkeznek? Miért nem hódítják meg lassú, szívós munkával a baloldali térfelet, amikor az idő nekik dolgozik. Hamarosan kihal az utolsó Gutenberg galaxisban mozgó MSZP -DK törzsszavazó korosztály, a politikai kommunikáció a Momentummal szoros szövetséget kötött bigtech cégek platformjaira tevődik át, így saját terepen vívhatják meg a háborút olyan generációk szavazatiért, amelyek kulturális (és így politikai) preferenciáit  már ezek a cégek alakították ki.

Véleményem szerint a válasz, hasonló, mint az SZDSZ esetében: ahogy nagyvállalatnak egyetlen célja van, minél nagyobb profit, minél gyorsabban, úgy a Momentum »gazdái« sem lehetnek tekintettel a párt hosszútávú belpolitikai érdekeire, ha kell Gyurcsánnyal, de minél rövidebb időn belül minél nagyobb gazdasági és politikai hasznot remélnek egy Momentum részvételével elért kormányváltásból. Így volt ez kedves Momentumus fiúk, lányok és egyéb neműek, az SZDSZ-el is, aztán látjátok, hogy mi lett belőle?!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontos elemzés. A Momentum képtelen távlatra tekinteni, sodorja a pillantanyi érdek. Emiatt sok rossz döntést hoztak. Orbán ereje éppen az, hogy az aktuálpolitikai nyomás alatt sem feledkezik el az elvekről, az alapvető szempontok következetes képviseletéről. Más szóval, ő tud szenvedni is meggyőződéséért.

Falusi csok, kis boltok fejlesztése.

A Momentum elve a győzni akarás.

Olvass és érts pontosan. Ez még az ironizáláskor is elengedhetetlen.

Összefüggésből kiragadott mondatokkal nem foglalkozom.

Hány évet írtál alá a Green Peacenek?

Érdemes szociofotót készíteni. Ezt szereti az ellenzék is, amikor a vidéki, bugris Fidesz szavazókról beszélnek.

S ezt ette a Momentum is, ugye emlékszünk, a fiatal Mécs kiszivárgott belső elemzésére, amelyben leírta, hogy mi a véleménye a Momentumnak a vidéki Magyarországról. Összességében annyi, mint Landeszmann rabbinak, büdös lábú, fütyülős barackpálinkás mucsai parasztok, akik a zsidóság nélkül négyig nem tudnak elszámolni.

Nos ez a Momentum véleménye a vidéki Magyarországról, az onnan fővárosba került lakótelepi emberekről.

Így hát nehéz lesz a vidéket megnyerniük. A Momentum a fiatal zsidó polgárság gyűjtőpártja, az idősebb zsidóság - Kovács András, CEU - felmérése szerint a Kétfarkúra szavaz.

A Momentum egy Soros pénzén életre keltett képződmény, a globális tőke helyi kijárója. Miként a DK, az MSZP és a többi ellenzéki párt.

Valódi, te is a vidéki bunkók közé tartozol, a Momentum olvasatában.......Kishantossal egyetemben.

Jó esetben az csak eszköz.

Hozzátehetjük, hogy 'minden áron'.

Az SZDSZ nem egy párt, hanem egy populáció. Tennivalók ennek figyelembe vételével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés