Bidenék bezárnák a guantánamói börtöntábort

2021. február 12. 18:03
A tábor létesítését még George W. Bush egykori republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai adminisztráció megvizsgálja a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor jövőjét azzal a céllal, hogy felújítsák a tábor bezárására vonatkozó korábbi elképzeléseket – közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

Bennfentes források szerint az új elnök a következő hetekben vagy hónapokban tehet lépést az ügyben. A nemzetbiztonsági tanács jelenleg felméri a helyzetet, amelyet az előző vezetés hagyott örökül. A tanács szorosan együttműködik a védelmi, a külügyi és az igazságügyi tárcával, illetve a kongresszussal is annak érdekében, hogy előrelépés történhessen a guantánamói börtöntábor bezárása felé – mondta el Emily Horne, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, utalva arra, hogy

az elképzelés még nagyon kezdeti fázisban van.   

Az új adminisztráció kezdeményezése ellenére várhatóan nem lehet egyhamar bezárni a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, amelynek létesítését még George W. Bush egykori republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján a börtönnek mintegy 800 foglya volt. Az őrizeteseket bírósági ítélet nélkül, terrorizmus vádja miatt tartották fogva, de vannak vagy voltak olyan foglyok is, akik ellen még vádat sem emeltek szabályosan.

A börtönben jelenleg még mindig 40 őrizetest tartanak fogva.   

Barack Obama volt amerikai elnök 2009-ben ígéretet tett arra, hogy bezáratja a vitatott törvényességű börtöntábort, kísérletet is tett rá, de a washingtoni kongresszus megakadályozta ebben. A hivatalából idén januárban távozó Donald Trump 2018-ban rendeletet adott ki arról, hogy a börtöntábort továbbra is fenntartják, sőt, ha indokolt, más elítélteket is ott fognak bebörtönözni.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés