Megbírságolták a Szabad Európa Rádiót Moszkvában

2021. február 10. 14:04
A rádiót üzemeltető cég nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek számít Oroszországban.

Tizenegymillió rubeles (mintegy 44 millió forintos) bírsággal sújtotta szerdán Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) részvénytársaságot és annak igazgatóját az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), amiért a cég nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek számít Oroszországban.

A Roszkomnadzor tájékoztatása szerint a külföldi ügynök megkülönböztető jelzés feltüntetését előíró törvény megsértése miatt 166 jegyzőkönyvet vettek fel a SZER/SZR-rel és a vezérigazgatóval kapcsolatban. Ezek értelmében kilenc, külföldi ügynöknek számító, a vállalathoz tartozó tömegtájékoztatási eszköz nem vagy nem a kellő módon tüntette fel külföldi ügynök mivoltát. Az illetékes bíróság negyven ügyet vizsgált meg és mindben bírságot rótt ki, összesen tizenegymillió rubel értékben. Andrej Sarij, a SZER/SZR orosz nyelvű szolgálatának vezetője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy heti két-három alkalommal is folytatnak le a vállalat ellen bírósági tárgyalásokat, amelyeken bírságokat szabnak ki. A cég ezt igazságtalannak tartja és az összes ítéletet meg fogja fellebbezni.

A vonatozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők Oroszországban. Fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják. A Roszkomnadzor közölte, hogy folytatja a külföldi ügynök tömegtájékoztatási eszközökre vonatkozó törvény végrehajtásának ellenőrzését.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés