Kiakadt a Fidelitas a Tisza teleszemetelésén

2021. február 10. 19:33
A tiszai árhullámmal akár több ezer köbméter uszadék, háztartási- és veszélyes hulladék (PET-palack, autógumi, csomagolóanyagok, stb.) ömlik be hazánk területére Ukrajnából és Romániából.

Ahogy arról lapunk múlt héten először beszámolt, a Vízügyi Igazgatóság egy magyar fejlesztésű géplánccal zárja és a nap 24 órájában tisztítja a Tiszát a nagy mennyiségű hulladéktól. Siklós Gabriella azt nyilatkozta, hogy a magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.    

Az OVF szóvivője közölte február 7-én, hogy vasárnap reggelig összesen 1200 köbméter uszadékot, ebből 120 köbméter szervetlen anyagot (műanyag, gumi, háztartási hulladék) vettek ki a folyóból és szelektálják az ideiglenes osztályozóban.

Kedden már a romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium is közleményben tájékoztatott azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a román hatóságok tesznek azért, hogy a Tisza mellékfolyói ne szállítsanak több úszó hulladékot Magyarországra.

„De ezért mégis ki a felelős? Miért kell, hogy ez évről-évre megismétlődjön, anélkül hogy bárkinek felelnie kellene a vizeink mérgezése miatt? Hogy lehet az, hogy egy ország következmények nélkül engedhet át nagy mennyiségű hulladékot a folyókon keresztül egy másik országba? Azt is szó nélkül kellene tűrnünk, ha repülőből szórnák ránk egy másik ország szemetét?” –  kelt ki a Fidelitas a Facebookon szerdán este közzétett posztjában. 

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az autógumi már vitatható, mert egy 20 éves uniós Irányelv megtiltja a lerakókban történő elhelyezését( kötelező hasznosítás). Különben a Felső-Tisza Romániával és Ukrajnával is kapcsolatban van. Azt, hogy honnan jön a zöme a trutyinak, az eldönthető a PET palackok cimkéjéről.

Románia uniós tag. Nekik már valószínűleg teljesíteniük kellett (volna) a lerakós irányelv előírásait, amit mi vagy tíz éve már teljesítettünk. Ukrajna más tészta, ők szerintem az egy falu egy szemétdomb szinten vannak, és ha jönnek az esők/hóolvadás bemosódik minden a folyóba. A lengyelek is pocsékul álltak, de nekiestek és teljesítették a követelményrendszert.

A biológiailag lebomló műanyagokkal van egy kis difi. Egy részük tényleg nem bomlik teljesen le, csak " eltünik" ( PE+adalékok etc.), egy másik nagy család pl. a PLA-k ( politejsav-származékok) viszont teljesen lebomlik. Ez utóbbiakból is készíthető szatyor, palack, tányér etc. csak drágábbak és jobban oda kell figyelni rájuk. Van egy alapelv, amit a természet felépít, azt le is tudja bontani, leszámítva a korallzátonyokat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés