Rettenetes jelöltek

2021. február 7. 10:17

Rácz András
Hajónapló
Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat és Donald Trump volt elnököt.

„Hogy rettenetes jelöltekben bővelkedik a Nobel-békedíj százhúsz esztendős története, az nem titok.  Itt van mindjárt két diktátor, akik szépen megférnek a jelöltek listáján, pedig a valóságban talán jobban gyűlölték egymást, mint a BLM mozgalmárok és a trumpista szavazók.

A rémalakok közül Benito Mussolini kapott elsőként jelölést. Az olasz fasiszta vezért 1935-ben javasolták az elismerésre, ugyanabban az évben, amikor ő a maga részéről rárontott Etiópiára.

Mussolinit ketten, vélhetően egymástól függetlenül jelölték. Az egyik ajánlólevél egy német jogászprofesszortól származik, a másik egy francia professzortól. Van azonban egy kis baki ezzel a két kandidálással: a leveleknek az elmúlt évtizedekben lába kélt. Az ilyen dokumentumokat a Nobel Intézet levéltárában őrzik, de bárki bárhol is kereste a Mussolinit jelölő iratokat, nem találta. És ez a tény egyúttal azt is jelenti, hogy hibás lehet a Nobel-békedíj jelöltjeinek listája. Elképzelhető, hogy a Duce csak véletlenül került rá...

Egészen bizonyos azonban, hogy a XX. század másik borzalmas zsarnoka, Joszif Visszarionovics Sztálin teljes joggal szerepel a jelöltlistán. Nem is egyszer. A vörös cárt két alkalommal is jelölték. De legyünk nyugodtak, egyik esetben sem kapta meg a díjat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Találmányát kifejezetten békés célokra akarta felhasználni, amely nélkül a bányák korszerű munkája, a vasút- és alagútépítés szinte elképzelhetetlen.

Tudását a bakui olajmezők feltárása során hasznosította, ezzel tett szert óriási vagyonára,, és ez lett a Nobel-díj forrása.

Mindkettő hibás jelölés! A BLM békétlenséget hozott és fordított rasszizmust.
Trump egy terrorista merénylet parancsadója Sulejmani, és nem tett sokat - fenyegetésen kívül - a világbékéért.
Nem tudom, ki érdemelne békedíjat ma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés