Ha nem szülnek a szegények, attól a klímaváltozás nem áll meg

2021. február 7. 19:43

Szabolcs Dorottya
Azonnali.hu
A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt.

„A klímaváltozás problémája nem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket.

A GYED-et úgy lehet igényelni, ha a gyerekvállalás előtt a szülő jövedelemmel rendelkezett, és rendben van az egészségügyi biztosítása. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg, nem jár a támogatás. Akiket a szerző a társadalom haszontalan tagjainak nevez – azaz a munkanélkülieket –, azok ezt a feltételt nem tudják teljesíteni. Jellemzően ez a társadalmi réteg legfeljebb nem bejelentett, alkalmi munkákat végez. 

A mindenki számára társadalmi osztálytól függetlenül, az államtól járó támogatás a családi pótlék. Ennek összege 2009 óta változatlan, 12 200 forint egy gyermek után.

Ez nevetségesen kevés. Erre a bevételre nem lehet alapozni egy gyerek felnevelését, és semmiképpen sem ösztönző erő a gyerekvállalásra. 

A szegénység egy rendszerszintű probléma, amire nem megoldás, ha azokat támogatjuk, akik nem vállalnak gyereket. A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt. Sem az iskolákban, sem családi körben nem részesülnek megfelelő szexuális felvilágosításban. Ezek azok a hiányosságok, amik miatt nagyobb a születések száma a leszakadt a családokban, és nem azért, mert mi kifizetjük a gyerekeik felnevelését.

Rendszerszintű problémára rendszerszintű megoldások kellenek. Nem lehet a szegénységet a születések korlátozásával felszámolni, ezzel nem szűnik meg az egyre szélesedő társadalmi szakadék.

A klímaváltozás problémája sem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor maradjanak inkább az orálnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés