A populizmus velünk marad

2021. február 3. 12:53

Nigel Farage
Newsweek
Az elit súlyosan tévedett. A populizmus visszatért és bosszút áll.

„A brexit lezárult, Donald Trumpot visszaűzték Mar-a-Lagoba, így az establishment talán azt gonolta, hogy a populizmus lejárt lemez. De az után, ami múlt héten a Wall Streeten történt, mi sem egyértelműbb annál, hogy az elit súlyosan tévedett. A populizmus visszatért, és bosszút áll.

Majdnem 40 éve, 1982-ben kezdtem el a pénzpiacon dolgozni. Kezdetben a híres-hírhedt Drexel Burnham Lambert, az 1990-ben csődbe kényszerített amerikai befektetési bank foglalkoztatott. Azóta is rajta tartom a szemem a piacokon. De az elmúlt négy évtizedben még sosem láttam olyat, hogy a kis befektetők olyan dühösek lettek volna, mint ma. A GameStop-részvényekért indult roham, amit az r/WallStreetBets nevű Reddit-fórum tett népszerűvé, az establishment elleni háborúvá fajult. Szoktalan módon ez egyesítette a bal- és jobboldali populistákat, és nem úgy tűnik, hogy hamar elcsitul ez a botrány.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kivezetéséért folytatott hosszú küzdelmem során gyakran szóltam a »big banks, big business és big politics« szentségtelenháromságáról. Ez a szövetség még mindig létezik, ezért írtam, hogy »Egy követ fújnak«, amikor a nagy részvénybrókerek meggátolták, hogy ügyfeleik újabb részvényeket vásároljanak. A lényeg az, hogy a populizmus nem csak arról szól, hogy a választók beállnak egy-két erős figura mögé. Sokkal-sokkal többről van szó.”

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés