A köztársaság elfelejtett indulója

2021. február 3. 14:51

Hegyi Gyula
Népszava
Az induló egész szellemisége nem a fasizmus alóli felszabadulást és a szocializmus építését, hanem a feudalizmussal való szakítást tükrözi.

„A hetvenöt éve, 1946. február 1-én kikiáltott köztársaság olyan szép reményekkel indult, hogy saját dalt is alkottak hozzá. A Köztársasági induló a második világháború utáni újrakezdés sajátos kordokumentuma, amely az akkori »koalíciós idők« szereplőinek és ideáinak nagyobbik részével együtt egy-két év alatt eltűnt a történelem süllyesztőjében. A Kádár-rendszerben felcseperedvén sohasem hallottam róla, először akkor figyeltem fel rá, amikor a kilencvenes években, egyfajta ironikus nosztalgiaként megjelent a Best of Communism című zenei összeállításban. Az interneten azóta is munkásmozgalmi indulóként fut, a youtube-on pár tízezren kattintottak rá. E cikkre készülve azt tapasztaltam, hogy még a korszakkal foglalkozó, fiatalabb történészek sem ismerik.

Az induló első nyolc sora így hangzik: »Elnyomás, szolgasors,/ Ez volt a rend ezer évig./ Senyvedt a nép legjobb ereje./ Úriszék, dézsma, bot,/ Nem látta, hajh, sose végit./ Hullt a pór, hullt a gyereke,/ Dologtalané volt az ország,/ Míg a nép hordta a terheket.« Ez a szöveg akár Petőfi idejében is születhetett volna, hiszen az úriszék, a dézsma, a botozás és a későbbi szakaszban említett »porkoláb« formailag már az 1848-as jobbágyfelszabadítással megszűnt. Az induló egész szellemisége nem a fasizmus alóli felszabadulást és a szocializmus építését, hanem a feudalizmussal való szakítást tükrözi. Voltaképp elég felszínesen jártak el, akik besorolták a Best of Communism dalai közé, hiszen nincsen bele sem kommunista, sem munkásmozgalmi tartalom. Leginkább még »parasztmozgalmi« dalnak mondhatnánk, mert a »pór« felszabadulását ünnepli a feudális terhek alól. (...)

A Köztársasági induló szövegét egy Székely Endre nevű zenetanár írta, akit 1989-es haláláig inkább csak a zenei élet berkein belül ismertek. Annál érdekesebb az induló zenéje. Talán a sietség, talán a megfelelő zenei alapanyag hiánya okozta, de a Köztársasági induló eredetileg a napóleoni Első Császárság himnusza volt Le Chant du depart címen, amihez egyszerűen hozzácsaptak egy magyar szöveget. Feltehetően ez a kissé bizarr tény is hozzájárult ahhoz, hogy a Második Köztársasággal és a népi mozgalommal együtt kihullott a történelmi emlékezetből.”

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldal lényegéhez nem kell egész mozgalmi dal. Marosán elvtárs egysorosa elég:
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy!"

Az érem egyik oldalán van

,,Elnyomás, szolgasors,/ Ez volt a rend ezer évig./ Senyvedt a nép legjobb ereje./ Úriszék, dézsma, bot,/ Nem látta, hajh, sose végit./ Hullt a pór, hullt a gyereke,/ Dologtalané volt az ország,/ Míg a nép hordta a terheket.,,

Az érem másik oldala ugyanez csak a szavakat kellene felcserélni.

Kötél, körömtépés, gumibotozás, murván sétáltatás, gyilkosság, kötelező beszolgáltatás, kötelező békekölcsön jegyzés, padlássöprés, kuláklista, magántulajdon elvétele, jó elvtársaknak zsidó villa. Tovább is van, mondjam még?

Hej, te bunk-ócska!

Ilyenek. Már akkor is loptak, jelen esetben a zenét.

Csak azt adják, ami a lényegük.

Hegyi mindig elég gyenge alak volt. Egy balpacal.

Sztálint idézi Gyilasz, a jugoszláv kommunizmus második-harmadik embere, személyes beszélgetése alapján 1944 áprilisából: „bárki területet foglal, a háború után rákényszeríti arra társadalmi rendszerét. Mindenki a saját rendszerét kényszeríti amilyen messze csak a hadseregének erre hatalma van.”
(Milovan Djilas: Conversations with Stalin (Beszélgetések Sztálinnal), 1962, 90.old.)

Ez is egyfajta rabok indulója:

Ébredj, magyar! Az ősi föld veszélyben:
Elvész a fajtánk, hogyha nem merünk!
Vélünk az Isten száz csatán keresztül:
Nem veszhetünk el, csak mi győzhetünk!
Rabokká váltunk ősapáink földjén,
De már a hajnal jön, hasadni kezd!
Ha összefog most magyar a magyarral,
Győzelemre visz majd a nyilaskereszt,
Szálasi Ferenc!

Hegyi egy alattomos gennyláda. Vigyorog mindig, mint a tejbetök, közben meg tolja a legótvarabb marxista propagandát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés