Végre koszorút vihetünk Mátyás király sírjára

2021. január 28. 10:30

Ungváry Zsolt
Vasárnap
Nem a történelmünk hiányzik, hanem a tárgyi emlékei.

„Itáliában katedrálisok, utcák, falak, monumentális épületek formájában látjuk a múltat. Ilyenkor kicsit lesajnálóan megállapítjuk, hogy nálunk mindez nincsen. Alig néhány középkori műemléket tudunk mutogatni, amik összesen nem teszik ki egy szolid olasz kisváros látnivalóit.

Pedig nem a történelmünk hiányzik, hanem a tárgyi emlékei. A százötven éves török hódoltság és a szuverenitásunk ötszáz éves korlátozása után, idegen uralkodók és idegen érdekek által irányított hazánkban elpusztultak, tönkrementek a várak, templomok, kastélyok. Amiket ma a derék taljánok borsos belépti díj mellett mutogatnak, azok a kincsek nálunk is léteztek. Talán kényelmesebb volna kihúzni egy kordont és várni a turistákat, de nekünk sosem adatott meg a kényelmes élet. Némi támpontot persze adhatnak olyan jelek, mint a csodálatos jáki templom. Képzeljük el, ha ezen az eldugott helyen ilyen bazilikát építettek, hogy nézhetett ki a székesfehérvári? Ha elakadt lélegzettel gyönyörködünk a nyugat reneszánsz kastélyaiban, gondoljunk arra, milyen lehetett Mátyásnak a visegrádi palotája, aminek csodájára jártak a kortársak?

És hol van annak a Mátyásnak a sírja, aki 32 évig vezette a korabeli Európa egyik legerősebb államát, feltartóztatta a törököt, udvarába csalta a kor neves tudósait és művészeit, könyvtára messze földön híres volt, elfoglalta Sziléziát és Bécset, kis híján német-római császár lett, és a székesfehérvári bazilikába temették, többek között Szent Istvánnal, Nagy Lajossal és még további tizenkét magyar királlyal együtt?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én már voltam a csontkamrában.
És pontosan ez hiányzott: legyen egy sír, azon egy emlékmű, ahová letehetek egy szál virágot.
Nem lehet véletlen, hogy egy nagy királyunknak sem tehetjük meg ilyenfajta tiszteletünket.
Nagyon fontos és remélem, sikerrel járnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés