Gyurcsánynak helyet kell adni az ellenzéki oldalon

2021. január 28. 11:34

Ruff Bálint
444
Az utóbbi választások előtt mindig volt láncon elvitt ellenzéki politikus. Interjú.

„Elég sok feladatot kiosztott az ellenzéknek: legyen karizmatikus vezetője, elszántsága az elszámoltatáshoz, járja a vidéket házról házra, rendszerváltó tervet készítsen és használja erősen a közösségi médiát. Meg lehet ezt csinálni egy olyan szövetségben, ahol elképesztő erőfeszítés kellett ahhoz, hogy legalább alapszinten együttműködjenek egymással szemben évtizedes sérelmeket felhalmozott, bizalmatlan emberek?

A bizalomhiány sérülékennyé teszi az ellenzéket, de azok még többet ártanak, akik nem igazán hiszik el, hogy nyerhetnek, és ezért érdekeltek a status quo fenntartásában. És van egy csoport, akiket lehet kollaboránsnak nevezni, nekik anyagi érdekük van abban, hogy ne az ellenzék győzzön.

Azt már nem lehet eladni, hogy külön induljanak, de hogy milyen lesz  a szövetségük, meddig tart ki a bizalom, az már érdekesebb. Az utóbbi választások előtt mindig volt láncon elvitt ellenzéki politikus. Most, hogy közös listán indulnak, és esetleg onnan visznek el láncon valakit, akkor annak még nagyobb hatása lehet, mintha csak egy párt volna érintett. Ennek a kezelése nagyon nehéz lehet.

Fel kell készülni arra a sportra, amit a Fidesz játszik, mert minden korábbinál mocskosabb és keményebb kampány vár az ellenzékre. Az vegyen csak részt benne, aki erre teljesen felkészült. Azért lesz durva, mert van valódi esély a győzelemre, a centrális erőtér megszűnt, két nagy esik egymásnak. Ha nincs teljes bizalom az ellenzéki oldalon lévők között, akkor ezt nem lehet kibírni. Ezért nem elég technológiai szinten megszervezni az összeállást, ideológiai kötelék nélkül.

A személyes ellentétekről: a Fidesz jól érzi, hogy a sajátjait és a bizonytalanokat is lehet Gyurcsány Ferenccel sokkolni. Miközben Gyurcsánynál sikeresebb ellenzéki politikus nincs ebben az országban. Nézze meg az utat a 2009-es bukásától, most ő a legerősebb ellenzéki párt vezetője, és útközben nem sikerült igazán megszorítani. Gyurcsánynak tehát helyet kell adni az ellenzéki oldalon, másrészt végig kell gondolni, hogy összességében mennyit hoz és mennyit visz, és ezt hogyan lehet a kampányban kezelni, és milyen lesz a miniszterelnök-jelölt viszonya vele.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig úgy látom, pont ő osztja a helyeket.

Még a szokásos ballib stílből is kirívóan elfogult volt a kérdezés... kb. mintha a pártszóvivő tette volna fel a kérdéseket... röhej. (Először drukkert akartam írni pártszóvivő helyett, de pl. a focidrukkerek ennél szászor kritikusabbak a sajátjaikkal szemben...)

Na igen... általában ugye a legkézenfekvőbb megoldás a valós megoldás, de ilyen ugye meg sem fordulhat sem a kérdező, sem a válaszoló agyában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés