Breaking! Koltai Lajos, világhírű magyar operatőr-rendező az SZFE új tanára!

2021. január 28. 12:23
Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos bejelentette: az SZFE új filmes szaktanárai között szerepel a világszerte elismert, Oscar-díjra jelölt operatőr-rendező Koltai Lajos.

Káel Csaba reggel a TV2 Mokka című adásában hozta nyilvánosságra a hírt, hogy Koltai Lajos lesz az SZFE egyik új tanára. A bejelentést követően Káel Csabát telefonon értük el.

Káel Csaba a lapunknak elmondta: „Nagy öröm, hogy Koltai Lajost sikerült megnyerni, hogy tanítson a Színház és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetében.

Ő a ma élő legnagyobb magyar filmes, aki korábban sosem tanított az egyetemen,

ezért is óriási dolog, hogy elvállalta a feladatot. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra jelölt magyar operatőr-rendező a filmrendező művészmesterképző osztályt fogja vezetni szeptembertől.”

Koltai Lajos örömmel mondott igent a közös munkára

A kérdésre, hogy miként sikerült megnyerni a mestert, Káel Csaba elmondta: Koltai Lajos felismerte a Színház és Filmművészeti Egyetem átalakításának üzenetét, meglátta benne a film- és mozgóképművészeti képzés megújulásának perspektíváját, és örömmel mondott igent a közös munkára.

Reméljük, a mögötte álló hatalmas és fantasztikus szakmai tapasztalatot át tudja majd adni a diákjainak.

Ehhez most végre minden feltétel adott” – mondta Káel Csaba. 

Az új filmes tanárok névsorát várhatóan a napokban hozza nyilvánosságra az SZFE vezetése.

Koltai Lajos
Koltai Lajos 1946-ban született Budapesten, 1965 és 1969 között tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán, ahol Illés György tanítványa volt. 1970-ben az Agitátorok című filmmel diplomázott. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, később 3 játékfilmben mestere, tanára kameramanja volt. A magyar operatőri művészet meghatározó alakja, egyedülálló módon ültette át a fekete-fehér filmezésben kialakított kompozíciós elveit a színesfilm-fényképezésbe. Munkásságának nem elhanyagolható része a tv-játékok és tv-filmek fényképezése, különösképpen Maár Gyula, Ranódy László, Fazekas Lajos, Sándor Pál és Szabó István rendezései. Legsikeresebb magyar filmjei: Megáll az idő, Örökbefogadás, Ajándék ez a nap, Veri az ördög a feleségét, Adj, király, katonát!, Angi Vera, A ménesgazda. 23 éve Szabó István állandó munkatársa, 14 filmet készítettek együtt. Koltai fényképezte 1981-ben az Oscar-díjas Mephistót, emellett ő volt az operatőre további három, Szabó által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában szintén Oscarra jelölt alkotásnak: a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen című filmeknek. Koltai Lajos napjaink egyik legelismertebb operatőre, 2001-ben Giuseppe Tornatore Malena című filmjében nyújtott teljesítményéért Oscar-díjra jelölték. Ugyancsak Tornatore Az óceánjáró zongorista legendája (1998) című filmjének operatőri munkájáért Európai Filmdíjjal jutalmazták. Koltai első rendezői munkája az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmváltozata volt. (2005) Tagja az Oscar-díjat osztó amerikai filmakadémiának, és az Amerikai Operatőrök Egyesületének.
A Nemzet Művésze (2016) a Prima Primissima díj (2010) Budapest díszpolgára (2012) elismerések birtokosa.

Címlapkép: MTVA Fotó: Zih Zsolt 

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő az akinek a felkészültségébe, szakmai színvonalába senki nem tud belekötni.

Tévedésben vagy. Varga Judit nem fog az szfe-n tanítani:-)

Abban egyetértünk, hogy én is alkalmasnak tartom arra, hogy tanítson:-)
Nagyon okos, művelt, több nyelven beszél, tájékozott, csinos, sportos. Példa lehet a szfe-n tanulók számára.

Csak így van értelme: Hogyan lehetsz jó, - ha a Legjobbaktól tanulhatsz...

Kovács László annyira magyar volt, hogy nem hajtott térdet ember előtt.
Ezért a "nagy" Spielberg megsértődött és Kovács attól kezdve nem kapott "szerepet" a szabadság földjén, ahol Hollywoodot NEM zsidók vezetik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés