Közérdekű munkára ítéltek két óvónőt és egy dajkát

2021. január 27. 15:42
Kényszerrel próbáltak megetetni egy étkezési zavarban szenvedő gyermeket.

Kiskorú veszélyeztetése miatt nem jogerősen 120 óra közérdekű munkára ítélt két óvónőt és egy dajkát a Székesfehérvári Járásbíróság, mert kényszerrel próbáltak megetetni egy étkezési zavarban szenvedő gyermeket egy Fejér megyei településen 2017 novemberében.

A Székesfehérvári Törvényszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az ítélet szerint a vádlottak cselekményükkel a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú érzelmi fejlődését veszélyeztették. A bíróság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, személyi körülményeit, valamint a bűncselekmény elkövetése óta eltelt több mint három évet. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a két óvodapedagógus úgy döntött, hogy a dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő kiskorú sértettet. A gyermek társaival együtt az ebédet várva ült az asztalnál, amikor a vádlottak odaléptek hozzá, és egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátrafogta, a harmadik vádlott pedig kanállal az ételt a szájába tette. Amikor a második kanál ételt is megpróbálták a szájába erőltetni, a tiltakozó, síró gyermek félrenyelt, így vádlottak a cselekményt abbahagyták.

Ezt követően a gyerek viselkedése megváltozott, zárkózottá vált, sírva ment óvodába, a szülők ezért átíratták egy másik óvodába.

(MTI)

(A kép illusztráció. Forrása: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ivan Gyenyiszovics Suhov (Szolzsenyicin regényéből) nem szenvedett étkezési zavarban.

Ivan Gyenyiszovics Suhov, Szolzsenyicin regényének főszereplője, akinek annyi volt a bűne, hogy megszökött a német hadifogságból. Ezzel a tettével ugyanis azonnal gyanússá vált, kém lett belőle, és máris Szibériában találhatta magát. Az író ennek a kisembernek egy napját mutatja be, egy átlagos napot, valahol a fagyos pusztában.
Az olyan dolgok, mint egy kanál vagy egy kis kés óriási vagyonnak számítanak, a kenyér, a dohány vagy egy ruhanemű pedig az élet napos oldalát jelentik. Az ember ügyeskedik, hogy egy kicsivel több híg kását vagy öt perccel több pihenőidőt kapjon; bárkitől lop, aki nem képes visszavágni; és mindent elvesz, amit tud, hisz az a kevés számára majdnem mindent jelent.
Ilyen apró örömökből Ivan Gyenyiszovics számára egy majdnem boldog nap jött össze a lágerben.
A regény így végződik:
"Suhov megelégedéssel hajtja nyugovóra a fejét. A mai nap sikeresen végződött. Nem ültették szigorítottba, nem hajtották ki a brigádot a közszolgáltatási telep építéséhez, délben feketén szerzett egy különadag kását, a brigadéros magas százalékot sajtolt ki, vidáman ment a falazás, a pengével nem bukott le a hippisnél, este is jutott neki valami Cezartól, és dohányt is vett. Nem is betegedett meg, legyűrte a bajt. Eltelt egy felhőtlen, majdnem boldog nap. Büntetése így pergett le az első perctől az utolsóig, háromezer-hatszázötven ilyen nap. És még három nap ráadás – a szökőévek miatt."

Van ilyen is amit leírsz!
De van olyan is, amit Arany János írt le Hídavatás című balladájában

Unalmas arc, félig kifestve -
Egy úri nő lomhán kikel:
„Ah, kínos élet: reggel, estve
Öltözni és vetkezni kell!”
Ezt is hullámok nyelik el.

Gyereket erőszakkal nem etetünk. Ha nem kér, nem eszik, nem baj, a problémát az éhség meg szokta oldani minden esetben.
Ez az eset felháborító, a bírósági késlekedés is, az ítélet is.
Ezeket azonnali hatállyal el kellett volna tiltani a gyerekekkel való foglalkozástól.
Most meg a bírót az ítélkezéstől, ha már így alakult.
Menjenek kukoricát kapálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában