ENSZ: Olaszországot felelősség terheli több mint 200 migráns haláláért

2021. január 27. 16:55
A szervezet szerint a hatóságok túlságosan lassan cselekedtek a migránsok megmentése érdekében.

Olaszországot felelősség terheli több mint 200 migráns haláláért egy 2013-as hajóbaleset során a Földközi-tengeren, mivel a hatóságok túlságosan lassan cselekedtek megmentésük érdekében – erre a megállapításra jutott szerdán nyilvánosságra hozott határozatában az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága.

Az említett év október 10-én Olaszország nem reagált azonnal a több mint 400 migránst szállító, süllyedő hajóról érkező segélyhívásra, annak ellenére, hogy a közelben tartózkodott az olasz haditengerészet egyik hajója – írta döntésében az ENSZ-testület.

A túlélők panaszt nyújtottak be

A szerencsétlenségben hozzátartozóit elveszítő négy túlélő – három szíriai és egy palesztin állampolgár – panaszt nyújtott be a polgári és politikai jogokat vizsgáló Emberi Jogi Bizottsághoz.

A 18 független szakértőből álló ENSZ-testület arra a megállapításra jutott, hogy Olaszország nem tett eleget a migránsok megmentése érdekében. „Olaszország kései cselekvése közvetlen hatással bírt arra, hogy emberek százai vesztették életüket” – fogalmazott egy közleményben Hélene Tigroudja, a bizottság tagja.

Olaszországnak jóvátételt kell fizetnie

A testület határozata szerint Olaszországnak teljes jóvátételt kell szolgáltatnia azoknak, akiknek jogait megsértették, számon kell kérnie a felelősöket és meg kell akadályoznia a hasonló incidenseket.

A főként szíriai menekülteket szállító halászhajó azután süllyedt el, hogy lövést adott le rá egy berber zászló alatt közlekedő hajó nemzetközi vizeken. Az olasz hatóságok a segélyhívásokat a máltai hatóságokhoz irányították. A máltai járőrhajó megérkezésekor a csónak már elsüllyedt, több mint 200 ember, köztük 60 gyerek a vízbe fúlt. A helyszíntől körülbelül egy óra hajózásra tartózkodó olasz haditengerészeti hajót később bevetették, de csak a máltai hajó megérkezését követően.

(MTI)

(A kép illusztráció. Forrása: MTI/EPA/José Sena Goulao)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés