A közösségi média egyetlen kattintással képes puccsot csinálni

2021. január 27. 9:31

Schiffer András
24.hu
A hivatalban levő amerikai elnök törlése valamennyi platformról mindannyiunknak küldött virtuális lófej.

„Trump elnök pillanatnyilag ugyan elszenvedője az óriásvállalati önkénynek, ám a globális kapitalizmus megregulázása tőle pontosan olyan távol állt, mint, mondjuk, Orbán Viktortól, vagy bármelyik másik populista barátjától. Ez annyiban nem meglepő, hogy Trumpot is az elszámoltathatatlan kapitalizmus repítette a csúcsra. Igaz, ő a természetvédelmi területeket az elnöksége utolsó napjaiban is pusztító olajipar, és a tőke repatriálásában érdekelt más ágazatok embere. 

Amellett érvelek, hogy a politikai nyilvánosságot uraló, a demokratikus közhatalom fölébe kerekedő platformszolgáltatók ellenében a szólásszabadságot éppúgy kizárólag tartalomsemleges, objektív, jogszabályokban rögzített és jogállami, értsd: bírói kontroll alá helyezett korlátokkal kell megvédenünk, mint az állammal szemben. Ilyen, jogállami kontroll mellett, a platformszolgáltatónak minden alkalommal számot kellene adniuk a korlátozás szükségességéről és arányosságáról. Ebben az esetben a platformszolgáltatók rákényszerültek volna, hogy azonos mércét alkalmazzanak a Capitolium körüli erőszak és a BLM-hez köthető erőszakcselekmények esetében. 

Ha az óriásvállalatok állítják össze, mi kerülhet a valójában elszigetelt egyén véleménybuborékjába, a társadalmakat összetartó nemzeti, lokális, kulturális és osztályidentitásokat hangtalanul szorítják ki a kívülről vezérelt, de nagyon cool fogyasztói és/vagy életmód-identitások. Ha a Biden-adminisztráció felgyorsítja a TTIP-t és életet lehel a többi szabadkereskedelmi paktumba, a közösségi platformok hirdetési bevételeit generáló óriásvállalatok magánbíróságokon perelhetik majd be demokratikus közpolitikai döntésekért a nemzetállamokat. Ha pedig piaci erejüknél fogva – persze szigorúan a magánjog és a jóemberség álarcában – lediktálják a platformszolgáltatóknak, hogy mely véleményeknek lehet és melyeknek nem lehet helyük a politikai nyilvánosságban, a nem túl távoli jövőben már pereskedniük sem kell.

Tudniillik egyszerűen nem születnek majd demokratikusnak hívott, de nekik nem tetsző közpolitikai döntések. Azok a nézetek ugyanis, amelyeket letörölnek a közösségi platformokról, elgondolhatatlanná válnak, megszűnnek létezni. Az ellenforradalomhoz immáron nem kellenek perek, börtönök. Elég egy kattintás. Kiegészítőként meg egy kosjelmez. Itt tartunk most. A profit előzi az embert”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért van az, hogy a mandineren /sem/ olvasom el az ellenzéki politikusokról szóló,, az azok által szült posztokat. Egy kivétel van, az ellenzék egyetlen értelmiségije, András.

Közmédia-TTIP, valóban, ez a jövő két kardinális kérdésköre. András! Köszönjük, hogy Te legalább erre is ráérzel, s jelzed ezek veszélyeit.

Az ember naponta látja az óriási szellemi kontrasztot András és az ellenzék többi politikusa között.

Már korábban is írtam, Andrást kormánytagnak, vagy a 22-es ellenzéki miniszterelnök-jelöltet Schiffer Andrásnak hívják. Magasan kiemelkedik az összes ellenzéki potenciális jelölt közül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés