Van-e itt még parlament?

2021. január 26. 10:04

Bauer Tamás
Facebook
Magyarországon a parlament csak látszólag működik, valójában nem.

„A modern parlamentarizmusnak ugyanolyan nélkülözhetetlen eleme a kisebbség által kezdeményezett, a kormány tevékenységét vizsgáló, a kezdeményezők által vezetett és nyilvánosan működő vizsgáló bizottság, mint a parlamenti vita és a többségi döntés. Nyugat-Európa és Észak-Amerika parlamentjeiben rendszeresen él ezzel a lehetőséggel a kisebbség, és a többségnek eszébe sem jutna ezt akadályozni. A magyar Országgyűlésben a kétharmados MSZP–SZDSZ többség kezdeményezésére, az akkori ellenzék egyetértésével 1994 végén jött létre a kisebbség által kezdeményezett és kötelezően megalakítandó vizsgáló bizottság intézménye. Ellenzékben a Fidesz annak idején buzgón használta is ezt a lehetőséget, és le is aratta a politikai hasznokat – emlékezzünk csak a magyar–szovjet olajszállítások, a tb-önkormányzatok működése vagy a Tocsik-ügy vizsgálatára akkoriban létrejött bizottságokra. Amikor azután a Fidesz volt kormányon, szemrebbenés nélkül megakadályozta minden ellenzéki kezdeményezésű vizsgáló bizottság létrejöttét.

A Fidesz most is nyomban válaszolt: az ellenzék ne vizsgálóbizottságosdit játsszon, hanem, mint Kocsis Máté frakcióvezető sajtótájékoztatóján előadta, »hívják vissza a ’kamuvideós’, szocialista Korózs Lajost az egészségüggyel foglalkozó bizottság éléről, és fejezzék be az egészségügyi dolgozók, a járványügyi hatóságok elleni támadásokat, a védekezésben részt vevők lejáratását, feljelentgetését, sértegetését. Végül, Brüsszelben kezdeményezzenek vizsgálóbizottságot a vakcinabeszerzést érintően«. Csakhogy a parlamenti többségnek egyszerűen nincs joga bármilyen feltételhez kötni a vizsgáló bizottság felállítását, erről a kisebbség dönt. Mellesleg az is ellentétes a parlamenti szabályokkal, hogy a fideszes képviselők rendszeresen távolmaradásukkal hiúsítják meg az állandó bizottságok szabályszerűen összehívott üléseinek megtartását, ahogy az tegnap a költségvetési bizottság, más alkalommal a népjóléti bizottság esetében történt. Mindez együttvéve azt mutatja: Magyarországon a parlament csak látszólag működik, valójában nem.

A kérdés csak az: mit tesznek az ellenzéki pártok, ha a fideszes többség megakadályozza a vizsgáló bizottságok felállítását. Mi 2001-ben, az első Orbán-kormány ellenzékében MSZP-s és SZDSZ-es képviselők részvételével, Keller László és az én vezetésemmel rész-vizsgálóbizottságokat hoztunk létre, képviselői jogunkkal élve sokakat meghallgattunk, és jelentést is készítettünk. A fideszes többség mostani eljárása legalább ilyen súlyú választ kíván.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van. Csak az ellenzék képtelen azt parlamentként használni. Napközis óvodások színjátszó csoportjának képzelik magukat.

Korózs Lajos a MSZP országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.
NARANCS.HU 2020.06.09 11:16 írta:
Az MSZP hétvégén közölt egy videót, amiben egy magát mentősként bemutató Németh Athina arról beszélt, hogy a kórházak kiürítése során tíz súlyos beteg ápolását vállalta, akik közül kilencen meghaltak. A nővel a párt országgyűlési képviselője, Korózs Lajos készített interjút.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfőn közölte, a mentősként bemutatott nő nem szerepel sem a szervezet, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában, sőt a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna.
Korózs Lajos azt mondta a portálnak, hogy nem ellenőrizte a nyilatkozó nő hátterét, (de boldogan terjesztette az álhíreket.)
Ha a Magyar Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke egy ekkora moral insanity (vagy hülye) akkor semmi értelme olyan vizsgálóbizottságokkal keverni a kását, mint amilyeneket Bauer javasol, és ettől várja a demokrácia kivirágzását!

ifj. Bauer, ugye milyen kínos, hogy nem 100 évvel ezelőtt születtél?...Így csak a körmükre tudsz nézni...

Ez az egyik, a másik:
sajnos, a nyugati álparlamentek ellenében CSAKIS koncentrált nemzeti parlamentnek van esélye.
A Nyugat jogállami demokráciája annyi, hogy van az erő, amely nincs a parlamentben konkrétan, mert választásokon nem is indul el.
Viszont: minden törvényt ezek íratnak.
Melyik nyugati parlamentben folyt le vitanap arról:
mennyi legyen a beengedett migránsok száma évente?
Egy sem.
A migránsok mégis, jönnek, jönnek, Bauer, elmész a picsába.

Azt gondolná az ember, hogy végleg elbújdokoltál!
Erre fel itt villogsz a hülyeségeiddel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés