Levél a Berliner Ensemble igazgatójának

2021. január 26. 17:16

Vidnyánszky Attila
Nemzeti Színház
Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod.

„Kedves Oliver!

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell.

Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek.

Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb. 

Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.

Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egyész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.„

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

VIDNYÁNSZKY ATTILA egy úri ember. Micsoda különbség közte és a német közt.

Ez kell: szelíden megpirongatni a gátlástalan, ál-szabadságharcos liberálisokat, akik elképesztő szemforgatással mindig szabadságharcnak álcázzák a maguk párbeszédképtelenségét és önzését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés