Levél a Berliner Ensemble igazgatójának

2021. január 26. 17:16

Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod.

2021. január 26. 17:16
Vidnyánszky Attila

„Kedves Oliver!

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell.

Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek.

Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk. Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb. 

Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.

Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egyész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.„

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. január 27. 15:18
azok tesznek így! akiknek nincsenek érveik a saját elképzelések megvédésében!
zakar zoltán béla
2021. január 27. 11:58
A szar ember Berlinben ugyanúgy szar, mint bárhol!
zakar zoltán béla
2021. január 27. 11:58
A szar ember Berlinben ugyanúgy szar, mint bárhol!
tevevanegypupu
2021. január 27. 10:40
Vidnyánszky úriember módjára válaszolt..ahogy évtized óta úriember módjára válaszol a fidesz,Orbán és a fidesz körébe tartozó művészek..mindenki. Ámde sajnos elfelejtik azt a tényt,hogy nem úriemberek azok,akikhez szólnak..talán meg sem értik a normális beszédet, a logikát és a tények sem győzik meg őket. Talán időszerűbb lenne abbahagyni a tárgyalást, a megbeszélési hajlandóságot és sokszor az udvarias visszavonulást..ugyan hogy lehetne udvariasan meggyőzni a kétszínű, gyalázkodó, hazudozó balliberális szinházi társadalmat..az Országházban üvöltő Szabót,Jakabot,Gyurcsányt..stb..stb..a szánalmas kis free szfe társulatát és azokat az aljas "őrzőket"..akik ezeket a kis hülyéket forradalomra bíztatják,sztrájkra,miközben ők maguk teljes gőzzel dolgoznak..melyik színház állt le az szfe kedvéért..melyik szinház nem tart online előadásokat és készül próbákkal? Látja valaki Mátét, Mácsait, Kovács Adélt ölbe tett kézzel sztrájkolni a szabad színjátszásért? Hol van Ascher, Székely és a többiek? Úgy letűntek,hangjukat nem hallani..hol van nagyszáju Cserhalmi, Bánsági,Udvaros, Jordán?? Egyedül Nagy Ervin ugrál valami felfoghatatlan exhibicionizmustól vezérelve..Lehet persze, hogy külföldön bujtogatnak,ahogy azt jó balliberális zsidó szokás szerint már teszik 1919 óta..de akkor érdemes velük egyáltalán szóba állni..pláne udvariasan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik